Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κοινή ανακοίνωση 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων / Επιτακτική η προσαρμογή δασικής και πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινή ανακοίνωση 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων / Επιτακτική η προσαρμογή δασικής και πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής

Την επιτακτική ανάγκη, χωρίς πλέον κανένα περιθώριο υπεκφυγής ή καθυστέρησης, να τεθούν σε προτεραιότητα η πρόληψη των πυρκαγιών και η αποτελεσματική διαχείριση της δασικής γης θέτουν σε κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν ότι όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση, με συνέπεια περισσότερες σαρωτικές πυρκαγιές,. Μάλιστα, για την Ελλάδα, βάσει προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021-2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50%-100%, ενώ προβλέπεται και αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες ετησίως. Ωστόσο, επισημαίνουν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία προς αποφυγή των τεράστιων πολιτικών ευθυνών για έγκαιρη και αποτελεσματική δασική διαχείριση, πολεοδομικό σχεδιασμό και οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία ανθρώπων και φύσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, επιτακτικής προτεραιότητας είναι η άμεση προσαρμογή του εθνικού σχεδιασμού δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στα νέα κλιματικά δεδομένα με προτεραιότητα στα εξής:

* Μετακίνηση της πολιτικής-επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή στην πρόληψη των πυρκαγιών, μέσω έγκαιρης δασικής διαχείρισης και συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων.

* Κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν τη διαχείριση καύσιμης ύλης και θα γίνονται μέσω ανοιχτών ενημερωτικών ημερίδων.

* Κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά δήμο (με σαφή υπόδειξη οδών διαφυγής, χώρων συγκέντρωσης και μέσων απομάκρυνσης) και έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών αυτών.

* Έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων σε δασική υπηρεσία, ΟΤΑ, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (έως Μάρτιο) κάθε έτους.

* Πλήρη εφαρμογή του Ν. 4249/2014 για αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας και πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.

* Εισαγωγή από την ερχόμενη σχολική χρονιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης για αυτοπροστασία από πυρκαγιές - πλημμύρες σε όλες τις βαθμίδες.

Όπως αναφέρουν οι 11 οργανώσεις, αποκτούν πλέον εγκληματικό χαρακτήρα για ζωές και φυσικό περιβάλλον νομοσχέδια τακτοποίησης αυθαιρέτων, “οικιστικών πυκνώσεων” σε δασική γη, νομιμοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη κ.λπ., στο όνομα της ανάπτυξης.

“Στάχτη” 68.892 στρέμματα σε Ν. Βουτζά - Μάτι και Γεράνεια Όρη - Κινέτα

Σύμφωνα με στοιχεία των οργανώσεων, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν καεί συνολικά περίπου 86.000 στρέμματα σε Αττική, Κορινθία, Χανιά, Κρήτη, Μαγνησία, Λάρισα, Εύβοια, εκ των οποίων 68.892 σε Ν. Βουτζά - Μάτι και Γεράνεια Όρη - Κινέτα.

Βάσει δε των στοιχείων της δορυφορικής υπηρεσίες Copernicus Emergency Management Service (EMS) της Ε.Ε., προκύπτουν τα εξής:

* Ν. Βουτζάς - Μάτι: Συνολική καμένη έκταση 12.759 στρ., εκ των οποίων 6.934 στρ. οικιστικών περιοχών και 5.825 στρ. δασών - δασικών εκτάσεων.

* Γεράνεια όρη - Κινέτα: Συνολική καμένη έκταση 56.133 στρ., εκ των οποίων 53.157 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων και 2.976 στρ. οικιστικών περιοχών. Η πυρκαγιά έχει κάψει μέρος της περιοχής Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2530005 “Όρη Γεράνεια” και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής “Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL