Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Η απάντηση στις θεομηνίες / Οι αντιπυρικές ασκήσεις σώζουν ζωές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απάντηση στις θεομηνίες / Οι αντιπυρικές ασκήσεις σώζουν ζωές

Του Ανδρέα Ζεμπίλα

Βλέποντας την πύρινη κόλαση στην ανατολική Αττική αναρωτήθηκα πότε άραγε είχε γίνει εκεί μία αντιπυρική άσκηση. Δεν το γνωρίζω, αλλά νομίζω ποτέ ή πολύ παλιά.

Εννοώ μία πλήρη άσκηση με συμμετοχή όλων των φορέων (Πυροσβεστική, αστυνομία, ΕΚΑΜ, ΕΚΑΒ κ.λπ.), των ΟΤΑ και όλων των υπηρεσιών τους, καθώς και των πολιτών, κυρίως των εθελοντών, αλλά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων.

Ασφαλώς δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις ασκήσεις το σύνολο του πληθυσμού, αλλά έστω και ένα μέλος μιας οικογένειας ή ενός συγκροτήματος σπιτιών να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, θα μπορεί να το μεταδώσει στο περιβάλλον του.

Μία αντίρρηση μπορεί να είναι το πώς να προβλεφθεί μία θεομηνία: Πώς να προβλέψεις πού θα εκδηλωθεί, τις ταχύτητες των ανέμων, τις θερμοκρασίες και άλλους παράγοντες;

Η απάντηση είναι απλή. Να γίνονται ασκήσεις με τα χειρότερα σενάρια, που έτσι κι αλλιώς θα είναι σίγουρα χρήσιμες και σε πυρκαγιές χαμηλότερης έντασης, μειωμένης επικινδυνότητας. Και βέβαια σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Οι αντιπυρικές ασκήσεις ασφαλώς θα είναι χρήσιμες και στους πυροσβέστες, αστυνομικούς κ.λπ., στο προσωπικό των ΟΤΑ και άλλων φορέων, αλλά και στον κάθε πολίτη χωριστά.

Απλές γνώσεις του τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι όταν η πυρκαγιά απειλεί τα σπίτια τους, πώς να έχουν προετοιμάσει διαμερίσματα και αυλές, ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι δρόμοι διαφυγής, ποια είναι τα προσωπικά εφόδια που πρέπει να έχουν κοντά τους, όπως κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και ένα σωρό άλλα χρήσιμα πράγματα.

Άλλη αντίρρηση θα μπορούσε να είναι πως ασκήσεις τέτοιας μεγάλης κλίμακας θα είναι δαπανηρές. Και οι ανθρώπινες ζωές; Οι υλικές ζημιές μιας καταστροφής όπως αυτή στην ανατολική Αττική;

Πιστεύω πως οι αντιπυρικές ασκήσεις θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και να προλάβουν υψηλού κόστους ζημιές. Μάλιστα μπορεί παρόμοιες ασκήσεις να γίνονται και για άλλες θεομηνίες εκτός από τις πυρκαγιές, όπως πλημμύρες και σεισμούς (για τους τελευταίους νομίζω πως ευτυχώς γίνονται συχνότερες ασκήσεις).

Ίσως να παραβιάζω ανοιχτές θύρες και οι αντιπυρικές ασκήσεις να γίνονται τακτικά. Η πρόσφατη τραγωδία δείχνει πως, ακόμη και να γίνονται, είναι ανεπαρκείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL