Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Εισαγγελική έρευνα για την καταστροφή / Ανείπωτος ο θρήνος για τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Ραφήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική έρευνα για την καταστροφή / Ανείπωτος ο θρήνος για τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Ραφήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Τον γύρο του κόσμου κάνει η καταστροφή που προκάλεσαν οι θανατηφόρες πυρκαγιές στο Μάτι και τη Ραφήνα, με νεκρούς, που ο αριθμός τους πλησιάζει τους 90. Ανείπωτος ο θρήνος για όσους σώθηκαν από τις φωτιές. Αρκετοί από αυτούς με αγωνία στα μάτια έψαχναν για μέρες τους δικούς τους, ενώ ανέμεναν καρτερικά στο νεκροτομείο Αθηνών, όπου διεξάγονταν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις για την ταυτοποίηση του DNA με τα θύματα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, απροσδιόριστος ήταν ο αριθμός των αγνοουμένων. Στο μεταξύ, από την Παρασκευή καλούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οι πρώτοι μάρτυρες της έρευνας να καταθέσουν για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.

Κλειδί η γρήγορη εκκένωση

Ενώ η Αττική, τη Δευτέρα, είχε υψηλό βαθμό κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς μετά από ένα σαββατοκύριακο που είχε ξεσπάσει το πρώτο κύμα καύσωνα, η πρώτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι ήταν στην περιοχή της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων. Επειδή το προηγούμενο βράδυ είχαν εκδηλωθεί πύρινες εστίες στην περιοχή, οι οποίες κατασβέστηκαν άμεσα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ήταν σε επιφυλακή. Έτσι, όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά, διατάχθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία η άμεση εκκένωση του οικισμού. Άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστών με επίγεια και εναέρια μέσα και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο. Οι στροβιλισμοί του αέρα προκάλεσαν την Τρίτη νέα πυρκαγιά προς την περιοχή των Αγ. Θεοδώρων και του Λουτρακίου σε δασική έκταση. Κι αυτή κατασβέστηκε με τη συνδρομή 64 επιπλέον πυροσβεστών από την Κύπρο και τριών πρόσθετων εναέριων μέσων από την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Τραγική η κατάσταση σε Μάτι και Ραφήνα

Οι δυνατοί άνεμοι, που κατά τόπους έφταναν τα 11 μποφόρ, η μεικτή και άναρχη οικιστική ανάπτυξη της Ραφήνας και της συνοικίας Μάτι του Δήμου Μαραθώνα σε συνδυασμό με την καθυστέρηση ανάπτυξης δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας δεν απέτρεψαν το απόγευμα της Δευτέρας τους τραγικούς θανάτους, που πλέον πλησιάζουν τους 90. Πρόκειται για τη δεύτερη και πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα. Η φωτιά ξέσπασε στις 16.49 στο Νταού Πεντέλης. Γρήγορα εκκενώθηκε το μοναστήρι και το Λύρειο παιδικό ίδρυμα. Όμως η ταχύτητα της φωτιάς ήταν τόσο μεγάλη που κατέβηκε ώς τη θάλασσα επεκτεινόμενη στη Ραφήνα και το Μάτι του Μαραθώνα.

Καπνοί γέμισαν πολύ γρήγορα τον ουρανό. Κομφούζιο επικράτησε στους δρόμους. Μέσα στον πανικό, οι κάτοικοι έπαιρναν τα απολύτως απαραίτητα υπάρχοντά τους και έτρεχαν προς την παραλία να σωθούν. Όσοι εκτίμησαν ότι μπορούν να σωθούν παίρνοντας τα οχήματά τους, εγκλωβίστηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος, παράλληλη της λεωφόρου Μαραθώνος. Κάποιοι τα παράτησαν στη μέση του οδοστρώματος και έτρεχαν προς την παραλία να σωθούν. Κάποιοι άλλοι δεν πρόλαβαν και αποτεφρώθηκαν, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 650 βαθμούς Κελσίου.

Ο λαβύρινθος των μαντρότοιχων

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που επιβίωσαν από τη φωτιά. Οι μικροί δίαυλοι που είχαν μεταξύ τους οι ιδιοκτησίες και σε κανονικές συνθήκες περνούσε ένας άνθρωπος σε σειρά δεν επέτρεπαν τη διέλευση περισσότερων. Ταυτόχρονα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι μαντρότοιχοι έκλειναν την πρόσβαση στη θάλασσα και έμοιαζαν με λαβύρινθο. “Νιώθαμε πολύ κοντά τη φλόγα. Σχεδόν μας έκαιγε την πλάτη”, λένε στην “Α” κάτοικοι, και “έπρεπε να τρέξουμε να σωθούμε με τα μωρά στην αγκαλιά να κλαίνε από τον τρόμο τους”. Κάποιοι που έφτασαν σε απόκρημνες πλευρές έπεφταν στη θάλασσα από ύψος 10 και 15 μέτρων για να σωθούν.

Κι όσοι κατόρθωσαν να φτάσουν στους κολπίσκους, τους μάτωναν τα πόδια οι αχινοί. Με τον αέρα να είναι δυνατός και τα κύματα μεγάλα, έπρεπε να βρουν κουράγιο να κολυμπήσουν στην κοντινή παραλία, όπου θα μπορούσαν να σταθούν μέχρι η φωτιά να κοπάσει, να σβηστεί. “Την είδατε την κοπέλα που πήδηξε στη θάλασσα και σκοτώθηκε;” ρωτούσαν αναμεταξύ τους οι επιζήσαντες με λυγμούς. Άλλοι ξεσπούσαν σε κλάματα, απαρηγόρητοι μέσα στον πανικό γι' αυτούς που δεν ήταν κοντά τους. Γι’ αυτούς που κάηκαν...

Καθοριστική ήταν η συμβολή του στρατού, στον οποίο δόθηκε εντολή με μπουλντόζες να γκρεμίσει μαντρότοιχους για να έχει διέλευση ο κόσμος προς την θάλασσα. Κι όταν οι περισσότεροι έφτασαν εκεί, ξεκίνησε ένας νέος αγώνας διάσωσης από τους ψαράδες -κάποιοι από τους οποίους πήραν τις βάρκες τους από την ιχθυόσκαλα -να βγάλουν τους ανθρώπους από τη θάλασσα. Ακολούθως ήρθαν σωστικά μέσα του Λιμενικού, ενώ επιστρατεύτηκαν και δυο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Περισυνέλεγαν τους πληγέντες, που για ώρα έμεναν μέσα στο νερό και λόγω του καπνού δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

Άμεση η ανταπόκριση του κόσμου

Από εκείνη τη φονική Δευτέρα, που κανείς δεν θα ξεχάσει, πυροσβέστες, διασώστες, αστυνομικοί, αλλά κυρίως οι επιζήσαντες, η πόλη είναι μαύρη μέσα στα αποκαΐδια, αλλά φούντωσε η σπίθα της ανθρωπιάς. Με την τραγωδία να συγκλονίζει όλη τη χώρα, πολίτες από κάθε γωνιά συνέλεγαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και τα έστελναν στο δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, προκειμένου να συμβάλουν στον ανθρώπινο πόνο. Από την πρώτη στιγμή της φωτιάς, δήμοι, όχι μόνο του Λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και από κάθε άκρη της χώρας, έστελναν βυτιοφόρα, προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι. Όταν πια κόπασαν οι φλόγες, συνεργεία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και της Περιφέρειας απομάκρυναν οχήματα, πεσμένους κορμούς δέντρων και υλικά που είχαν καεί και καθάριζαν το οδόστρωμα. Συνεργεία της ΔΕΗ αποκαθιστούσαν σταδιακά την ηλεκτροδότηση, γιατί σε πολλές περιπτώσεις αυτό ήταν αναγκαίο για να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια παρέχοντας νερό σε όσες κατοικίες είχαν σωθεί. Εκτιμάται ότι περί τις 3.000 κατοικίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ με πυρετώδεις ρυθμούς γίνονταν οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και του δήμου.

Σε ετοιμότητα για πλημμύρες

Με τον καιρό να είναι άστατος, έντονος είναι ο φόβος για τις πλημμύρες που μπορεί να επιφέρουν οι βροχοπτώσεις πολύ πριν φθάσουμε στο φθινόπωρο. Γι' αυτό, από την εβδομάδα που έρχεται, συνεργεία του στρατού σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς υλοτόμων θα ξεκινήσουν την υλοτόμηση δέντρων που θα χρησιμεύσουν για πρόχειρα αναχώματα. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Αττικής ο καθαρισμός των ρεμάτων. Ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος πρόκειται να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Ανοίγουν ξανά οι κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα

Ζωή αναμένεται να πάρει η περιοχή της Ραφήνας καθώς ανοίγουν ξανά οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, οι οποίες το απόγευμα της Δευτέρας εκκενώθηκαν και τα παιδιά που φιλοξενούνταν παραδόθηκαν σώα και αβλαβή στους γονείς τους με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Εκεί πρόκειται να φιλοξενηθούν και παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών. “Πρέπει να μεταφέρουμε στην περιοχή ένα αίσθημα αισιοδοξίας, να τους πούμε ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί”, τόνισε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ο Γ. Καμίνης, προσθέτοντας: “Την Κυριακή στις κατασκηνώσεις μας δεν θα πάνε μόνο τα παιδιά που έχουν εγγραφεί στην 3η κατασκηνωτική περίοδο. Ανοίγουν για κάθε παιδί της ευρύτερης περιοχής, η οικογένειά του οποίου έχει μείνει χωρίς στέγη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL