Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Άχρηστο έργο η εκτροπή του ρέματος Αγίας Αικατερίνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άχρηστο έργο η εκτροπή του ρέματος Αγίας Αικατερίνης

Άχρηστο και αναποτελεσματικό θεωρεί η "Ροή" Πολίτες Υπέρ των ρεμάτων το σχεδιαζόμενο έργο εκτροπής του ρέματος Αγίας Αικατερίνης προς το άλλο ρέμα Σούρες στη Μάνδρα, διότι βασίζεται σε παρωχημένα και ανεπίκαιρα δεδομένα, καθώς η μελέτη του έχει εκπονηθεί το 2013.

Η "Ροή" με χθεσινή ανακοίνωσή της δημοσιοποιεί ότι κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, κατά της εγκριτικής απόφασης της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο: «Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας».

Ο σύλλογος, υποστηρίζει πως η μελέτη του έργου ούτε έχει συμπεριλάβει τις πραγματικές αιτίες ούτε προτείνει τις βέλτιστες. Εξηγεί αναλυτικά ότι: "Η περίφημη μελέτη δεν προβλέπει έργα 'ορεινής υδρονομίας', απαραίτητα για τη συγκράτηση του νερού και φερτών υλικών, από εκεί που ξεκινά το ρέμα. Δεν τολμά επίσης καν να ρίξει ένα κτήριο που είχε κτιστεί πάνω στο ρέμα Σούρες και το οποίο ευθύνεται κατά πολύ για τα συμβάντα του Νοεμβρίου του 2017. Αυτό το ίδιο κτήριο, η μελέτη το αφήνει όρθιο και αντ' αυτού αποφασίζει 'χάραξη νέας κοίτης και εκτροπή της παλιάς' του ρέματος. Δηλαδή, με απλά λόγια, τα λεφτά του κόσμου από τους φόρους τα οποία είναι προορισμένα για την υλοποίηση της μελέτης, θα δοθούν για να σωθεί η ιδιοκτησία που καταπάτησε το ρέμα".

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει ότι "αν είχε δοθεί εντολή, ήδη από τις πλημμύρες του 2017, να ξεκινήσει μια μελέτη, ή έστω η δραστική επικαιροποίηση της υπάρχουσας, που να περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα της πραγματικότητας πλέον και όχι των μοντέλων, σήμερα θα συζητούσαμε για την έγκριση μιας μελέτης, που εστιάζει στις ορθές λύσεις και όχι στη λογική: "κάνουμε έργα για να πούμε ότι κάνουμε έργα. Γιατί 'έργα βελτιωτικά και αναβάθμισης' είχαν βαφτιστεί και αυτά που έγιναν στη Μάνδρα και μπάζωσαν τα ποτάμια της πόλης με τα τραγικά σήμερα αποτελέσματα". Η "Ροή" επιμένει ότι είναι ένα έργο που δεν θα είναι ωφέλιμο στη Μάνδρα του 2018, ζητώντας κατεπείγουσα ορθολογική λύση, "περιβαλλοντικά και τεχνικά σωστή και κοινωνικά δίκαιη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL