Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Οι εκπρόσωποι των λαών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εκπρόσωποι των λαών

Του Γιώργου Θ. Μιχαήλ*

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες και τους «δυνατούς» που ελέγχουν τις τύχες των λαών έχουν ως μότο το «έχω, άρα υπάρχω», σε αντίθεση με το «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» του Ντεκάρτ. Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως δυναστεύει την πλειονότητα των ανθρώπων.

Οι περισσότεροι από αυτούς που “κυριαρχούν”, χωρίς να διαθέτουν το ηθικό ανάστημα και την ανάλογη πνευματική καλλιέργεια, μετρούν τα πάντα με γνώμονα το χρήμα και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει. Αυτό που με περισσή ικανότητα διαχειρίζονται είναι η υπερσυσσώρευση των κεφαλαίων, η αύξηση του πλούτου τους, ακόμα και με την ιδιοποίηση εκείνων των πόρων τους οποίους οι λαοί έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους.

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι κάνουν τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικολογική ζημιά στον πλανήτη με τα υπερφίαλα επιχειρηματικά και πολιτικά τους σχέδια, κατά το πλείστον εχθρικά προς το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που έχουν τη δύναμη να επικεντρώνουν στην ανάγκη για γνώση και δημιουργικότητα. Αυτοί έχουν ανακαλύψει ποιος είναι ο αληθινός πλούτος, το πραγματικό κεφάλαιο. Ξέρουν καλά ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ελευθερία και την πραγματική ευημερία. Είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν, που ανακαλύπτουν, που εφευρίσκουν. Είναι εκείνοι που δεν επιζητούν -με κάθε τρόπο και μέσο- το χρήμα και τον πολλαπλασιασμό του.

Η περιουσία που κατέχουν δεν αποκτήθηκε από βρόμικα κερδοσκοπικά παιχνίδια ούτε βρίσκεται σε εξωχώριες εταιρείες ή/και σε λίστες μεγάλων τραπεζών. Είναι εκείνοι που δεν ιδιοποιούνται υλικά και άυλα αγαθά άλλων, που δεν είναι σκοπός τους η αέναη συσσώρευση. Είναι αυτάρκεις γιατί ξέρουν να δημιουργούν, να βοηθούν, να αγαπούν.

Ξέρουν επίσης ότι η αιτία για τους εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον τόπο τους, που πεθαίνουν από τη δίψα και την πείνα, που πνίγονται κατά χιλιάδες στη Μεσόγειο, είναι ο πόλεμος, είναι η ακόρεστη δίψα των “ισχυρών” για ακόμα μεγαλύτερο πλούτο. Αν αυτό δεν σταματήσει, αν τα όπλα της καταστροφής δεν γίνουν παρελθόν, αν δεν δώσουν τη θέση τους σε παραγωγικά εργαλεία, αν δεν διαχυθούν αυτά δίκαια σε όλους κι όχι μόνο σε λίγους προνομιούχους, τότε θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες ανθρωπιστικών καταστροφών. Οι λαοί λοιπόν πρέπει να επιλέγουν με τη μέγιστη προσοχή ποιοι θα είναι εκείνοι που θα τους εκπροσωπούν και ποιοι είναι αυτοί που θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL