Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σημαντική αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης στη Βουλγαρία

Η μεγάλη αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους με μικρό εισόδημα οι οποίοι συλλέγουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και τις παραδίδουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, με το ανάλογο αντίτιμο

Μεγάλη πρόοδος καταγράφεται στη Βουλγαρία όσων αφορά τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με χαρακτηριστικότερο στοιχείο το γεγονός ότι σήμερα, 6,4 εκατ. Βούλγαροι ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους σε 183 δήμους και κοινότητες, όταν σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Νένο Ντιμόφ, το 2013 μόνο το 6% των απορριμμάτων ανακυκλώνονταν.

Η ίδια εξέλιξη καταγράφεται στις συσκευασίες. Το 2012 μόνο το 29% των συσκευασιών ανακυκλωνόταν, σήμερα το ποσοστό έχει φθάσει στο 65%.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Περιβάλλοντος το 40% των πλαστικών ανακυκλώνεται, 10 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ό.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της DW, η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών συσκευασιών βρίσκεται στη Βουλγαρία στο 62-63% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 40%.

Πού οφείλεται όμως αυτή η θετική εξέλιξη στη Βουλγαρία; Πέρα από τους προφανείς λόγους, όπως η επένδυση ευρωπαικών κονδυλίων στη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων, η πιο σημαντική αιτία είναι ότι άνθρωποι με πολύ χαμηλό εισόδημα, στην πλειονότητά τους Ρομά, συλλέγουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και τις παραδίδουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, με το ανάλογο αντίτιμο.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα Dnevnik στη Σόφια, μια πόλη 2 εκατ. κατοίκων, περίπου 4.000 με 5.000 άνθρωποι συλλέγουν το 50% των ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν το 2011 αντίτιμο για την αγορά πλαστικής σακούλας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένα ιστορικό βήμα

Η πρόθεση του γειτονικού μας λαού, να τελειώσει η εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είχε εκφραστεί από το δημοψήφισμα. Ο επιδέξιος χειρισμός της αποχής και των προβλημάτων...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο