Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Πριν μεταβιβαστούν στους νέους ιδιοκτήτες / Δύο νέες θυγατρικές δημιουργεί η ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πριν μεταβιβαστούν στους νέους ιδιοκτήτες / Δύο νέες θυγατρικές δημιουργεί η ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη

Τα θέματα σχετικά με την απόσχιση των κλάδων λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού Μεγαλόπολης και Μελίτης της ΔΕΗ και την εισφορά τους σε δύο νέες ξεχωριστές εταιρείες, τη διαδικασία του ανοιχτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη διάθεση των μονάδων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, καθώς και η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας, εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.

Ως προς την απόσχιση των μονάδων και τη δημιουργία των δύο εταιρειών, συζητήθηκε ιδιαίτερα η αντιμετώπιση θεμάτων του προσωπικού και ειδικότερα για τις μονάδες της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθησαν καταρχάς υπόψη οι ανάγκες της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ, Μεγαλόπολη 5, η οποία και θα επανδρωθεί με 114 εργαζόμενους, τους νεότερους ηλικιακά, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στις δύο προς διάθεση λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης.

Οι δύο νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν, σε πρώτη φάση, θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ και για τους πρώτους (περίπου τρεις) μήνες -μέχρι την μεταβίβασή τους στους νέους ιδιοκτήτες- αποφασίστηκε να στηριχθούν με το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης, συνολικού ύψους 13,3 εκατ. ευρώ (8 εκατ. Μελίτη - 5,3 εκατ. Μεγαλόπολη).

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Βορρά (Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.) θα ανέλθει σε 52,8 εκατ. ευρώ, με 13.200.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 4 ευρώ/έκαστη, ενώ το αντίστοιχο για την εταιρεία του Νότου (Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.) θα διαμορφωθεί σε 99,13 εκατ. ευρώ, με 24.782.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 4 ευρώ/έκαστη.

Συζήτηση έγινε και για δραστηριότητες που δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν -ιδίως στη Μεγαλόπολη- λόγω κοινών υποδομών (π.χ. υδροδότηση, σκουπίδια κ.λπ.) για τις οποίες αποφασίστηκε να γίνουν ειδικές συμφωνίες (stuff level agreement).

Ο διαγωνισμός

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δημοσιευτεί στις 31 Μαΐου και στις 11 Ιουνίου θα υποβληθούν ερωτήσεις από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις.

Η πρώτη φάση -εκδήλωση ενδιαφέροντος- θα “τρέξει” έως τις 21 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών (οικονομικών) προσφορών έως την 1η Οκτωβρίου, ώστε στις 17 Οκτωβρίου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής - δηλαδή εντός του συμφωνημένου ήδη χρονοδιαγράμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες που θα έχουν εμπειρία στην παραγωγή ενέργειας ή στη λειτουργία σταθμών ή στην εμπορία. Στην περίπτωση κοινοπραξίας αρκεί ένας εκ των εταίρων να διαθέτει εμπειρία στα παραπάνω πεδία, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε σχήμα και fund. Ως προς τα χρηματοοικονομικά κριτήρια, ορίστηκε στα 100 εκατ. ευρώ το ύψος των ιδίων κεφαλαίων για τις εταιρείες καθώς και τα ενεργά διαθέσιμα στην περίπτωση fund.

Όπως γίνεται σαφές, είναι πολύ “ανοιχτά” τα κριτήρια συμμετοχής, προκειμένου να μην υπάρχουν προσκόμματα στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, με στόχο την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες (π.χ. Κίνα) ή απλών παρόχων/προμηθευτών ή και ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, εγκρίθηκε και η νέα τριετής επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (έως το 2021), που ισχύει και για το προσωπικό των υπό διάθεση λιγνιτικών μονάδων.

Το “επίμαχο” τροφείο (ύψους 8 εκατ.) διατηρείται μόνο για φέτος, ενώ από του χρόνου θα μειωθεί στο μισό και θα υπάρξει πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για τους εργαζόμενους.

Όλα τα ανωτέρω ζητήματα θα τεθούν υπό την έγκριση των μετόχων της ΔΕΗ κατά την έκτακτη γενική τους συνέλευση, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου.

Ικανοποίηση από τους εργαζομένους για τη νέα ΣΣΕ

Συνάντηση είχε χθες ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης με το προεδρείο του σωματείου “Σπάρτακος” και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τους όρους της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ συζητήθηκαν θέματα της λιγνιτικής παραγωγής, του ενεργειακού σχεδιασμού και της συμφωνίας με τους θεσμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL