Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σημαντικός πόλος υπερτοπικού πρασίνου το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή / Όχι στην "επιχειρηματική αξιοποίηση" σε Γουδή και Υμηττό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντικός πόλος υπερτοπικού πρασίνου το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή / Όχι στην "επιχειρηματική αξιοποίηση" σε Γουδή και Υμηττό

Με σύνθημα “Όχι στην καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και στην επί τα χείρω τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό”,, η Επιτροπή Αγώνα, η Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων καλούν τους πολίτες, τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση (στην είσοδο του Πάρκου Χωροφυλακής επί της Μεσογείων) και πορεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο κάλεσμά τους επισημαίνουν ότι "ο χρόνος που περνάει άπρακτος είναι εχθρός της ίδιας της υλικής υπόστασης του πάρκου, ενώ μεγαλώνει τον κίνδυνο απώλειάς του ως κοινωνικού αγαθού!". Ζητούν:

* Την ολοκλήρωση, τη δημοσίευση και την κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα και την αποτροπή της νομιμοποίησης αυθαίρετων οικιστικών περιοχών στον δασικό χώρο του Υμηττού.

* Τη σύσταση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

* Την απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης και παράνομης στάθμευσης οχημάτων στον πυρήνα του πάρκου.

* Τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πρόσβασης των πολιτών στο πάρκο με την άμεση απομάκρυνση - κατεδάφιση των περιφράξεων (συρματοπλεγμάτων) που κατακερματίζουν τον χώρο.

* Την απομάκρυνση του Μπάντμιντον, σύμφωνα με την υπ' αρ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς και των γραφείων της ΕΠΟ.

* Την έγκριση και την εφαρμογή του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, χωρίς καμιά πρόβλεψη κατασκευής υπόγειου γκαράζ στην κεντρική πλατεία του πάρκου.

Οι φορείς χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αναγκαία, μετά τη μερική ακύρωση του Π.Δ. 187/Δ/2011 από το ΣτΕ, προειδοποιώντας ότι "το γεγονός αυτό μπορεί να ανοίξει καινούργιες ορέξεις για 'επιχειρηματική αξιοποίηση' τμημάτων τόσο του Πάρκου Γουδή όσο και του Υμηττού".

Η Στρατηγική Μελέτη έχει ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει εκδώσει και αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και παύσης εργασιών με ισχύ έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι τρεις συλλογικότητες υπενθυμίζουν ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αποτελεί σημαντικό πόλο υπερτοπικού πρασίνου, τον μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο, σε μια Αθήνα που διαθέτει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόλις 2,5 τ.μ. Επιπλέον αποτελεί φυσική συνέχεια του Υμηττού, που με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ν. 732/1977, Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής Ν. 4277/2014, Π.Δ. 187/Δ/2011) έχει χαρακτηριστεί και θεσμοθετηθεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν:

"Δυστυχώς, όμως, αντί να διαφυλαχθεί, να αναδειχθεί και να προσφέρει την ευεργετική του επίδραση στη ζωή των κατοίκων της πολύπαθης Αθήνας, ‘προικίστηκε’ από νωρίς με σειρά από ετερόκλητες, ασύμβατες και ιδιαίτερα οχληρές λειτουργίες, όπως το Μπάντμιντον, τα γραφεία της ΕΠΟ, τους παράνομους δρόμους, με τη συνακόλουθη ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων στον πυρήνα του πάρκου.

Μαζί με όλα αυτά, τα οποία ακυρώνουν ακόμη και την ιδέα της ύπαρξης ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, αντιμετωπίζουμε και τα σχέδια για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στην περιοχή Γουδή. Το πιο πρόσφατο σχέδιο αποτελούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που έγιναν σε κοινή εμφάνιση με τον δήμαρχο Αθηναίων στις 16.3.2017".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL