Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Φάμελλος: Ειδικό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης η κυκλική οικονομία

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κυκλική οικονομία είναι ταυτόχρονα μια απάντηση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και μια ευκαιρία σε μια Ευρώπη που είναι φτωχή σε φυσικούς πόρους

Ειδικό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί η κυκλική οικονομία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως τόνισε, η κυκλική οικονομία είναι ταυτόχρονα μια απάντηση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και μια ευκαιρία σε μια Ευρώπη που είναι φτωχή σε φυσικούς πόρους.

«Πολύ περρισσότερο για την Ελλάδα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ανάγκη, καθώς έχουμε μεγαλύτερη καθυστέρηση στο παραγωγικό μοντέλο. Επίσης, έχουμε μεγάλη υστέρηση κουλτούρας, και επιχειρηματικής και κοινωνικής, όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση - όχι μόνο στην ανακύκλωση. Με τους φυσικούς πόρους της χώρας έχουμε τη δυνατότητα να αναπαράγουμε και εργασία και υπεραξία. Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα που βρίσκεται στην έξοδο από την οικονομική κρίση, στην έξοδο από το Πρόγραμμα, και μπορεί και έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Η κυκλική οικονομία, όπως πρόσθεσε ο αν. υπουργός, είναι ειδικό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που αυτή τη περίοδο συζητείται με τους θεσμούς.

«Το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής παραγωγής έχει ήδη αποφασίσει την ανάπτυξη ειδικής διυπουργικής πρωτοβουλίας για την κυκλική οικονομία, το οποίο συντονίζει το δικό μας υπουργείο. Υπάρχει ειδική διυπουργική επιτροπή που έχει προετοιμάσει το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία, η οποία υπεγράφη από όλους τους υπουργούς στις 17 Απριλίου. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της απόφασης αυτής, την οποία σύντομα θα δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στο ότι απαιτείται στρατηγική και δημόσια πολιτική για την κυκλική οικονομία».

Επίσης, πρόσθεσε ότι στη κατεύθυνση αυτή απαιτούνται μέτρα, όπως ισχυρές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο των προδιαγραφών και των κανόνων της αγοράς. Επίσης, σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις, στόχος είναι όλα τα προγράμματα (αναπτυξιακός νόμος, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά.) να έχουν κανόνες κυκλικότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι συγκροτείται ειδικό φόρουμ (διαδικτυακό και φυσικό) για την κυκλική οικονομία, όπου θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές.

Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα μελέτης της Deloitte που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η κυκλική οικονομία θα μπορούσε να συνεισφέρει στον στόχο κάλυψης του επενδυτικού κενού που κατέγραψε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, και που αγγίζει περί τα 100 δισ. ευρώ.

Η έρευνα της Deloitte κατέγραψε που βρίσκεται η Ελλάδα σε επίπεδο κυκλικής οικονομίας. Όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας, στην Ελλάδα σε τοπικό επίπεδο έχουν αναπτυχθεί δράσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γύρω από την κυκλική οικονομία, παρά τη γενικότερη έλλειψη πληροφόρησης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, γύρω από το τι είναι η κυκλική οικονομία και τι θα μπορούσε να αποφέρει.

Σε θέματα νομοθεσίας, η χώρα βρίσκεται, σύμφωνα με την Deloitte, πολύ πίσω. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν στόχοι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τους οποίους η Ελλάδα δεν πληροί, ενώ γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν οι υστερήσεις. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η Ελλάδα σε επίπεδο απορριμμάτων παράγει 5 εκατ. τόνους το έτος και από αυτό το 80% οδηγείται ακόμα στους χώρους υγειονομικής ταφής. Η μεγαλύτερη αξιοποίηση του ανακυκλώσιμου υλικού στη χώρα μας έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας πάνω από 15.000 ή και σε επιπλέον έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα εμπόδια στην υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, αυτά σχετίζονται με την τεχνολογία, το κόστος επένδυσης και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η κυκλική οικονομία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ελλάδα. Υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή κοινότητα με συγκεκριμένα πλάνα και σχέδια δράσης γύρω από το κυκλικό μοντέλο της οικονομίας. Σύμφωνα με την Deloitte, θα πρέπει και στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ο εθνικός οδικός χάρτης, και η χώρα να κινηθεί πιο έντονα σε ρυθμούς συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης, αναγκαίο είναι να θεσπιστούν κίνητρα γύρω από την κυκλική οικονομία, κυρίως μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, ή όποιας άλλης μορφής κίνητρα εκτιμάται ότι θα χρησιμεύσουν στην υιοθέτηση του κυκλικού μοντέλου της οικονομίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Από όπου κι αν προέρχεται;

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. Δεν την είδε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχεδόν όλων των κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο