Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο δικαστήριο οδηγούν παιδιά την αμερικανική κυβέρνηση επειδή δεν προστάτευσε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη

Στην προσφυγή τους, που έγινε το 2015 επί Ομπάμα, τα 21 παιδιά υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε από το 1965 τους κινδύνους μιας αύξησης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει το θέμα

Δίκη με ενάγοντες παιδιά και εναγόμενη την αμερικανική κυβέρνηση, που κατηγορείται ότι δεν ενήργησε με γνώμονα την προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη καταναλώνοντας ορυκτά καύσιμα, ορίστηκε να αρχίσει στις 29 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση που υποστηρίζει τους ενάγοντες.

Η υπόθεση αυτή, την οποία έφεραν ενώπιον της δικαιοσύνης 21 παιδιά, έφηβοι και νεαροί Αμερικανοί, θα εκδικαστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όρεγκον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, διευκρίνισε η οργάνωση Our Children's Trust.

Η προσφυγή έγινε το 2015 επί των ημερών του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι νεαροί ενάγοντες καταγγέλλουν ότι "η αμερικανική κυβέρνηση, δημιουργώντας εκούσια ένα εθνικό ενεργειακό πρότυπο που προκαλεί κλιματική αλλαγή, παραβίασε τα συνταγματικά τους δικαιώματα στη ζωή, στην ελευθερία και στην ιδιοκτησία", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Ορίζοντας ημερομηνία για την έναρξη της δίκης την 29η Οκτωβρίου, το δικαστήριο αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης", δήλωσε ένας από τους δικηγόρους των 21 εναγόντων, ο Φιλ Γκρέγκορι.

Στην προσφυγή τους, οι ενάγοντες βεβαιώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε από το 1965 τους κινδύνους μιας αύξησης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με την κοινωνία όρθια

Το έργο της σημερινής κυβέρνησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η κοινωνία ήταν σε τέτοιο βαθμό επιβαρυμένη από τα καταστροφικά μέτρα της προηγούμενης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο