Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

UBA: Το οξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 6.000 πρόωρους θανάτους

ΑΜΠΕ

Για το 60% των εκπομπών αυτών ευθύνονται τα αυτοκίνητα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλαιών ντιζελοκίνητων στο κέντρο των πόλεων ενδέχεται να αποτελέσει ένα καλό μέσο για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Το οξείδιο του αζώτου, που εκπέμπεται κατά κύριο λόγο από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, ευθύνεται για περίπου 6.000 πρόωρους θανάτους λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων στη Γερμανία το 2014, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα μας", τόνισε η Μαρία Κραουτσμπέργκερ, η επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA). Η έκθεση βασίστηκε σε πολλές στατιστικές και επιδημιολογικές έρευνες.

Πέραν των θανάτων, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NO2) ευθύνονται επίσης για την αύξηση παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά αιμορραγικά επεισόδια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και το άσθμα. Το 8% των κρουσμάτων διαβήτη (437.000 άνθρωποι) και το 14% του άσθματος (439.000 ασθενείς) αποδίδεται στις εκπομπές αυτές.

Για το 60% των εκπομπών αυτών ευθύνονται τα αυτοκίνητα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλαιών ντιζελοκίνητων στο κέντρο των πόλεων ενδέχεται να αποτελέσει ένα καλό μέσο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την Κραουτσμπέργκερ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η γερμανική δικαιοσύνη άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις της Γερμανίας.

Μια προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές NO2 που παράγονται από τα ντιζελοκίνητα οχήματα είχαν προκαλέσει 38.000 πρόωρους θανάτους σε όλον τον κόσμο το 2015. Το 80% αυτών των θανάτων καταγράφηκε σε τρεις περιοχές του κόσμου: την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ από τη Βουλή είναι ο πρώτος μετά από οκτώ χρόνια που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, καθώς τα επιπλέον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο