Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Πανελλαδική πρωτιά με την ανακύκλωση τεσσάρων υλικών από το Δήμο Τήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδική πρωτιά με την ανακύκλωση τεσσάρων υλικών από το Δήμο Τήνου

Στην ανακύκλωση τεσσάρων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο), προχωρά, από τις 2 του ερχόμενου Απριλίου, ο Δήμος Τήνου, αποτελώντας ουσιαστικά τον πρώτο Δήμο σε επίπεδο χώρας που εναρμονίζεται με τις επιταγές του νέου νόμου 4496/2017, που άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Σιώτος, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος «να κινήσει γη και ουρανό», προκειμένου να νικήσει το πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο κυκλαδίτικο νησί, τα οποία ανέρχονται σε 5.000 τόνους ετησίως, εξαιτίας της αυξημνένης τουριστικής κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Γ. Σιώτος, υπογραμμίζει ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να «ανάψει» άμεσα το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για έγκριση της πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Τήνου το 2016, ζητώντας χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και μονάδας κομποστοποίησης, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.

«Τον Ιούλιο του 2017, καταθέσαμε νέα πρόταση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,25 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του νησιού, μέχρι να κατασκευαστούν τα δύο προαναφερόμενα έργα, για τα οποία θα απαιτηθεί διάστημα τριών χρόνων, από την ημερομηνία έναρξής τους», επισήμανε ο ίδιος.

Η Τήνος, με τους 6.500 μόνιμους κατοίκους υποδέχεται ετησίως περισσότερους από 1,5 εκατ. επισκέπτες, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού, δηλώνοντας ότι τα θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας στο νησί αποτελούν προτεραιότητες.

«Η ανακύκλωση του χαρτιού, του γυαλιού, του πλαστικού και των ηλεκτρικών συσκευών γίνεται πλέον καθημερινή μας συνήθεια. Όλες οι συσκευασίες από το σπίτι, τη δουλειά και την επιχείρησή μας τοποθετούνται στους κατάλληλα χρωματισμένους κάδους, προτρέποντας όλους τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, να συμβάλουν στην καθαριότητα του νησιού», αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι η προαναφερόμενη διαδικασία ανακύκλωσης, αφορά τη συνεργασία του Δήμου Τήνου, της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή Κελλιά» και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕΑΑ είναι θετική ως προς την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης και βρίσκεται εν αναμονή, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες όπως έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ήδη, υπάρχει η συνεργασία της ΕΕΑ με τον Δήμο Τήνου, με την τοποθέτηση μπλε κάδων στο νησί και την παροχή, εκ μέρους της εταιρείας, της υλικοτεχνικής υποδομής. Υπογραμμίζεται, ότι η ΕΕΑΑ έχει διαθέσει στον Δήμο Τήνου 240 κάδους και 120 καμπάνες, αλλά και ένα φορτηγό για τη συλλογή.

Σημαντικός ο ρόλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή Κελλιά»

Η Κοιν.Σ.επ. Τήνου είναι η μομαδική αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη επιχείρηση που κάνει ανακύκλωση στο νησί της Τήνου. "Συλλέξουμε περισσότερους από 350 τόνους υλικών που αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και δεν επιβάρυναν το ήδη ταλαιπωρημένο περιβάλλον μας", επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της διοικητικής επιτροπής Κοινσεπ "Καλλονή Κελλιά", Μάνθος Δελατόλας, προσθέτοντας ότι το 2017 ανακυκλώθηκε ποσοστό 5%-7% των συνολικών απορριμμάτων του νησιού.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το 2017 ανακυκλώθηκαν σημαντικές ποσότητες χαρτιού - χαρτονιού και αλουμινίου, όπως και τηγανέλαιου που συλλέγεται από τις ταβέρνες, 90 τόνοι γυαλιού και 20 τόνοι πλαστικού, γεγονός ιδαίτερα σημαντικό με δεδομένο ότι ένας τόνος πλαστικού ισοδυναμεί με 38.000 μεγάλα πλαστικά μπουκάλια! "Όλα όσα κάνουμε οι 28 εθελοντές της Κοινσεπ και οι δύο μόνιμοι υπάλληλοι, ξεκινώντας από τη διαλογή, μέχρι και την πολτοποίηση, τα πετυχαίνουμε με δικά μας μέσα, χωρίς εξοπλισμό και μηχανήματα από την ΕΕΑΑ, χειρονακτικά και δίχως καμία οικονομική βοήθεια", υπογράμμισε ο κ. Δελατόλας, σημειώνοντας ότι το κόστος μόνο της πολτοποίησης εντός τόνου πλαστικού, ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών στο νησί και να μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών διαμορφώθηκε κατάλληλα νέος χώρος, προκειμένου να υποδεχθεί το όχημα περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου. Επίσης, ο κ. Δελατόλας υπογραμμίζοντας τη δυσκολία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων της ΚΟΙΝΣΕΠ (διαχωρισμός, παλετοποίηση, αποστολή), λόγω της χαμηλής τιμής των ανακυκλώσιμων υλικών, επισήμανε: "η ανακύκλωση για εμάς δεν αποτελεί μόνο την υποχρέωσή μας ως αντίδωρο προς το περιβάλλον και όσα μας προσφέρει καθημερινά, αλλά ως η μόνη ρεαλιστική λύση προκειμένου να διαχειριστούμε την υφιστάμενη κατάσταση των απορριμμάτων. Διαθέτουμε τι εγκαταστάσεις, την τεχνογνωσία και την διάθεση να συνεργαστούμε με τον Δήμο για την έναρξη της ανακύκλωσης στο νησί μας".

"Η Κοιν. Σ. Επ "Καλλονή -Κελλιά" συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του π Ν.4019/2011 "Περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων", με κεντρικούς σκοπούς την παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι, μεταξύ άλλων, σε θέματα περιβάλλοντος, οικολογίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αξιοποίησης τοπικών προϊόντων και η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων.

Καταλήγοντας, ο κ. Δελατόλας, έκανε γνωστό ότι η ΚοΙνσεπ, προκειμένου να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού σε θέματα ανακύκλωσης, ξεκίνησε ήδη και συνεχίζει σχετικές ενημερωτικές δράσεις, και στα σχολεία της Τήνου (4 δημοτικά σχολεία, δύο γυμνάσια και ένα λύκειο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL