Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
«Φέτος η Ελλάδα ξεμπερδεύει με τα πρόστιμα για τις χωματερές»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Φέτος η Ελλάδα ξεμπερδεύει με τα πρόστιμα για τις χωματερές»

Την εκτίμησή του ότι φέτος η Ελλάδα θα σταματήσει να πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ για τις παράνομες χωματερές των δήμων, διατύπωσε ο ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βασίλης Λιόγκας, στο περιθώριο της διεθνούς ημερίδας, με θέμα: «Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Από το 2014 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα ύψους 48 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο Β.Λιόγκας, υπογραμμίζοντας ότι στο β' εξάμηνο του 2017 «πληρώσαμε 3,4 εκατ. ευρώ, όταν παλαιότερα το ποσό αυτό κυμαινόταν στα 15 εκατ. ευρώ». Όπως εξήγησε, από την ύπαρξη 3.000 χωματερών το 2009, το 2014 λειτουργούσαν σ΄ολόκληρη τη χώρα 293. Σήμερα είναι ενεργές 19, σε μικρά νησιά και περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ 23 είναι ανενεργές και προς αποκατάσταση.

Αναφερόμενος στο θέμα των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, τόνισε ότι «δε βλέπω να τελειώνουμε με τα πρόστιμα που μας επιβλήθηκαν από την ΕΕ για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, για τα οποία έχουμε ήδη καταβάλλει ποσό ύψους 17 εκατ. ευρώ, μαζί με το εφάπαξ των 10 εκατ. ευρώ για μη συμμόρωση καταδικαστικής απόφασης, το Σεπτέμβριο του 201,7 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Όπως είπε, στην Ελλάδα επιβλήθηκαν πρόστιμα για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα σε δύο σκέλη. Το ένα αφορά στην «ύπαρξη ιστορικά αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες, που σημαίνει να είναι προσωρινά στις αυλές τους για πάνω από τρία χρόνια, ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπει ως τρια χρόνια, δηλαδή εξελίσσσονται σε πηγή ρύπνασης.

» Αυτά έχουν υποχρέωση οι βιομηχανίες να τα διαχειριστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018 βάσει ελληνικής νομοθεσίας, που σημαίνει να τα εξάγουν για επεξεργασία πληρώνοντας το αντίστοιχο κόστος. Αυτά, δεν είναι δημοτικά απόβλητα, ούτε είναι υποχρέωση του κράτους να τα διαχειριστεί», επισήμανε ο ίδιος.

Το δεύτερο σκέλος, αφορά στο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων.

«Είναι οι γνωστοί ΧΥΤΕΑ, οι χώροι υγιεονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων, που είναι ευθύνη των βιομηχανιών να τους κατασκευάσει», επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ανακόψει την ισχύ και μιας τρίτης παραμέτρου -της ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, με πρόστιμο 3.500 χιλιάδες ευρώ/ημερησίως-, με τη δημιουργία εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων τον Ιανουάριο του 2016.

«Για τις δύο παραβάσεις, η χώρα μας καταβάλλει πρόστιμα ύψους 13.500 ευρώ ημερησίως και ανά 6μηνο, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ιστορικά αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες, και για τους ΧΥΤΕΑ 9.000 ευρώ ημερησίως και ανά εξάμηνο, αφού λόγω των πιέσεων που ασκήσαμε κάποιες βιομηχανίες ήδη συμμορφώθηκαν», επισήμανε.

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο πρόκειται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή η ολοκληρωμένη πρόταση βρίσκεται προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Αναφερόμενος στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, ο Β.Λιόγκας, τόνισε ότι η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης και ανέφερε ότι μόνο για τη διαχείριση αποβλήτων προβλέπονται βάσει μελετών 15.900 νέες θέσεις εργασίας, με την εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την κυκλική οικονομία και με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Για τα οργανικά απόβλητα, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Πειρβάλλοντος και Ενέργειας είναι να προχωρήσει η κομποστοποίηση, ώστε να φθάσει σε επίπεδα της τάξης του 40%, σημαιώνοντας ότι ότι το 80% των οικιακών απορριμάτων στην Ελλάδα θάβονται «και ανεξέλεγκτα μέχρι πρότινος», που σημαίνει ότι «χάνονται 80% αξιοποιήσιμοι πόροι».

Περαιτέρω, πρόσθεσε, ότι στο μέλλον το 40% των οργανικών αποβλήτων θα πρέπει να κομποστοποιείται, με το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα να φθάνει στη χώρα μας μόλις στο 3%. Αντίστοιχα, η υγιειονομική ταφή σήμερα, στην Ελλάδα, φθάνει στο 81%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 31% και υπογράμμισε ότι η βιομηχανική συμβίωση στη χώρα μας αναπτύσσεται "όμως απο τις μεγάλες βιομηχανίες και όχι από τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL