Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
"Η Ελλάδα έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της πολιτικής για το φυσικό κεφάλαιο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Ελλάδα έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της πολιτικής για το φυσικό κεφάλαιο"

«Απαιτείται ισχυροποίηση των πολιτικών της Ευρώπης για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον, με ιδιαίτερη ενίσχυση για τις χώρες της Μεσογείου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, χαιρετίζοντας την έναρξη της διημερίδας με θέμα «Η εφαρμογή των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών ως Εργαλείο Διαχείρισης του Περιβάλλοντος».

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοπoικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο στόχος της διημερίδας ήταν η ενημέρωση και η εκπαίδευση του πολιτικού, επιστημονικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων της χώρας στο πεδίο των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών (Ecosystem Services), για τις οποίες, σύμφωνα με τον Στόχο 2, Δράση 5η της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, τα κράτη-μέλη καλούνται να χαρτογραφήσουν και να αξιολογήσουν τα οικοσυστήματά τους και τις υπηρεσίες τους: οικονομική αποτίμηση και αποτίμηση φυσικού κεφαλαίου (MAES - Map and Assess Ecosystems and their Services)

«Η χώρα μας διαθέτει και φιλοξενεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, το οποίο είναι ευρωπαϊκή κληρονομιά και κεφάλαιο. Είμαστε περήφανοι για την ύπαρξη αυτού του δυναμικού, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι πρέπει στο επίπεδο της Ευρώπης να ασκούνται ενιαίες πολιτικές για αυτά τα θέματα και η βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα της Μεσογείου, να αντιμετωπίζεται ως κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά. Αυτό είναι ένα θέμα που το θέτουμε κατ' επανάληψη στα Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Πρέπει να υπάρχουν ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές, με αποκεντρωμένη πρόνοια, για τις χώρες του Νότου και της Μεσογείου, οι οποίες συχνά δεν μπορούν να διαθέσουν τους ανάλογους χρηματικούς πόρους και τη γνώση που απαιτούνται για τη διαχείριση της πλούσιας βιοποικιλότητας που έχουν. Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της πολιτικής για το φυσικό κεφάλαιο, γιατί πιστεύουμε ιδιαίτερα σε δύο βασικούς άξονες: πρώτον στην ανάσχεση της απώλειας δυναμικού για τη βιοποικιλότητα και δεύτερον στην ενίσχυση των υπηρεσιών που τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα παρέχουν στις τοπικές κοινωνίες. Και τα δύο αυτά είναι ζητήματα στα οποία θα πρέπει να επενδύσουμε και επιστημονική έρευνα και εργασία, αλλά και άσκηση δημόσιας πολιτικής» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνεχίζοντας ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε αναπόσπαστα συνδεδεμένη την τοπική και την εθνική ανάπτυξη με τα ζητήματα του φυσικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ξαναγίνεται μια συζήτηση για το αν το φυσικό κεφάλαιο και το περιβάλλον γενικά αποτελούν τροχοπέδη της ανάπτυξης. Νομίζω ότι χρειάζεται να δηλώσουμε για ακόμα μία φορά ότι το περιβάλλον μαζί με την ιστορία μας, την κληρονομιά μας, είναι τα δύο βασικά στοιχεία της ταυτότητας της Ελλάδας. Το περιβάλλον είναι ποιότητα ζωής, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αναπτυξιακός πόρος, τον οποίο, αν δεν το λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, το πιο πιθανό είναι ότι θα τον υπερκαταναλώσουμε και στο τέλος θα τον φθείρουμε», και προχώρησε σημειώνοντας ότι «θα ήταν τραγικό και επιστημονικό και πολιτικό λάθος, αν κάποιος προσπαθούσε να υποτιμήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης και εκτίμησης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και του ολοκληρωμένου σχεδιασμού στη βάση της αειφορίας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: «Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εμείς επιλέξαμε να κάνουμε τομές που αποτελούν την ουσιαστική προτεραιότητα για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και τη βιώσιμη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου. Το σύνολο αυτών των δράσεων σηματοδοτούν μια νέα, τελείως διαφορετική κατάσταση, αλλά και τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να επενδύσουμε στο φυσικό περιβάλλον και να το αξιοποιήσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL