Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνεργασία δήμων Αθηναίων - Ν. Φιλαδέλφειας για την διάσωση του Ποδονίφτη

Η σημασία της διάσωσης του ρέματος Ποδονίφτη μήκους 771 μέτρων έγκειται στο ότι πρόκειται για το δεύτερο φυσικό ρέμα, παραπόταμο του Κηφισού, μετά το ρέμα στου Προφήτη Δανιήλ, τμήμα του οποίου παραμένει ανοικτό, δηλαδή δεν έχει μπαζωθεί και εκεί επιβιώνει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, παρά την μόλυνση από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Πρωτοβουλίες για την διάσωση του τελευταίου ανοικτού τμήματος του ρέματος Ποδονίφτη αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη, με ευρύτατη πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων δίνοντας αρνητική γνωμοδότηση στην μελέτη που εκπόνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπου προβλέπεται ο εγκιβωτισμός της κοίτης με οπλισμένο σκυρόδεμα καταστρέφοντας όλη την χλωρίδα και την πανίδα.

Ζήτησε, μάλιστα, την σύνταξη νέας μελέτης που να λαμβάνει υπ’ όψιν την σύγχρονη πρακτική για ανοικτά ρέματα αποσκοπώντας στην διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος εντός του αστικού ιστού. Ομόφωνα, μάλιστα. Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής με αντιδημάρχους από τον όμορο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας για να υποβληθεί πρόταση στην Περιφέρεια Αττικής για την εκπόνηση νέας μελέτης περιβαλλοντικά συμβατής για την διάσωση του υγρότοπου.

Η σημασία της διάσωσης του ρέματος Ποδονίφτη μήκους 771 μέτρων έγκειται στο ότι πρόκειται για το δεύτερο φυσικό ρέμα, παραπόταμο του Κηφισού, μετά το ρέμα στου Προφήτη Δανιήλ, τμήμα του οποίου παραμένει ανοικτό, δηλαδή δεν έχει μπαζωθεί και εκεί επιβιώνει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, παρά την μόλυνση από την ανθρώπινη παρέμβαση. Το ανοικτό τμήμα του Ποδονίφτη βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και η ροή των υδάτων διασχίζει τον δήμο Αθηναίων, παρότι αυτό το τμήμα είναι καλυμμένο και από κάτω περνά αγωγός ομβρίων υδάτων.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων μετά από παραπομπή του από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς εκεί είχαν διαπιστωθεί επιφυλάξεις για το αν έπρεπε να εγκριθεί η συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας είχε δώσει αρνητική γνωμοδότηση.

 

Η γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Είχε προηγηθεί γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απευθυνόμενη προς την Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που της συνιστούσε στην επικαιροποιημένη μελέτη διευθέτησης του ρέματος Ποδονίφτη να εξετάσει “εναλλακτικές αντιπλημμυρικές λύσεις, οικολογικές και περισσότερο φιλικές για το περιβάλλον και να τεκμηριωθούν από υδραυλική μελέτη”.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης “η λύση (σ.σ. αφορά την μελέτη της Διεύθυνσης Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής) που προτείνεται με οπλισμένο σκυρόδεμα στην κοίτη τετράγωνης ανοικτής διατομής μετατρέπει το ρέμα σε ανοιχτό οχετό”. Εξηγεί, μάλιστα, ότι η εν λόγω λύση είναι “μη αποδεκτή διότι αφ’ ενός στεγανοποιεί το υδατόρεμα με αποτελέσματα καταστροφικά για την παραρεμάτια βλάστηση, αφ΄ετέρου αλλάζει καθολικά τον χαρακτήρα του υδατορέματος”.

Ακολούθησε, λοιπόν, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κατά την οποία αφού αναφέρεται ότι το ανοικτό ρέμα μήκους 771 μέτρων υπάγεται βάσει του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας 2021 στους υγρότοπους β’ προτεραιότητας, επισημαίνεται ότι “δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοικτό οχετό απορροής ομβρίων υδάτων”.

 

Προστασία ζητά το ΕΛΚΕΘΕ

Στην βάση, μάλιστα, της αξιοποίησης των υδάτων του υπόγειου υδροφορέα για την άρδευση χώρων πρασίνου, το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας υπογράμμισε ότι “είναι σημαντική η συνέχιση της ανατροφοδότησης του ρέματος και η διατήρηση του επιπέδου στάθμης του”. Συνεπώς, το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ζήτησε από την Περιφέρεια την εκπόνηση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης που να εναρμονίζεται με τη γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το ΕΛΚΕΘΕ στη γνωμοδότησή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “η επένδυση της κοίτης του ρέματος με τσιμέντο είναι προφανώς μια αναχρονιστική τακτική, που αφ’ ενός καταστρέφει το ρέμα ολοσχερώς και αφ’ ετέρου είναι τελείως αντίθετη με την λογική της αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου που επιβάλλεται από την κοινοτική Οδηγία για τις πλημμύρες”.

 

Όχι στην τσιμεντοποίηση

Έχοντας αυτά υπ’ όψιν η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων για το Πράσινο, Λ. Μυριβήλη είπε: “Το τελευταίο ποτάμι, που έχει διασωθεί, είναι ένα φυσικό μνημείο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και πρέπει να σωθεί”. “Όταν συζητάμε για το πως οι πόλεις μας θα είναι βιώσιμες και ανθεκτικές απέναντι στην κλιματική αλλαγή δεν μπορούμε να μιλάμε για τσιμεντοποίηση”, υπογράμμισε. Η αρμόδια αντιδήμαρχος εισηγήθηκε, μάλιστα, την συνεργασία με την δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας προκειμένου να θέσουν στην Περιφέρεια Αττικής το αίτημα για νέα μελέτη, που θα προβλέπει την διάσωση του Ποδονίφτη με την διατήρηση του ανοικτού τμήματος ως υδροβιότοπου.

“Η μελέτη της Περιφέρειας είναι αντίθετη με την επιστήμη και με τις ιδέες μας”, είπε ο Κ. Αλεξίου από την παράταξη “Ανοιχτή Πόλη”, προτείνοντας η Περιφέρεια Αττικής να εκπονήσει νέα μελέτη με βάση εναλλακτικές λύσεις φιλικές για τον υδροβιότοπο του Ποδονίφτη. Κατά την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Αρ. Βασιλόπουλος κάλεσε την δημοτική αρχή Καμίνη σε συνεργασία για “τον Ποδονίφτη μας”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι πρέπει να αφαιρεθούν τα αυθαίρετα χτίσματα εντός της κοίτης. “Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη την καταγραφή τους, ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση τους”, είπε. Ταυτόχρονα, τάχτηκε κατά της τσιμεντοποίησης του ρέματος θέτοντας ως αίτημα την εκπόνηση από την Περιφέρεια Αττικής νέας μελέτης, που θα συνοδεύεται από υδραυλική μελέτη για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο