Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ανατέθηκαν οι μελέτες για την κτηματογράφηση του υπολοίπου (43%) των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων / "Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα"... στο ελληνικό Κτηματολόγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανατέθηκαν οι μελέτες για την κτηματογράφηση του υπολοίπου (43%) των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων / "Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα"... στο ελληνικό Κτηματολόγιο

Την αντίστροφη μέτρηση προς την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, εκκρεμότητα δύο δεκαετιών και άνω, σηματοδοτεί η υπογραφή, στην εκπνοή του 2017, των 31 συμβάσεων με 16 μελετητικά σχήματα από την ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση). Έτσι κλείνει ο κύκλος των διαγωνισμών για την εκπόνηση των μελετών, ενώ η σύσταση του Ελληνικού Κτηματολογίου, του νέου δημόσιου φορέα, με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, μαρτυρά ότι η χώρα μεταβαίνει επιτέλους από το προσωποκεντρικό σύστημα μεταγραφών και υποθηκών στο κτηματοκεντρικό του αποδεικτικού Κτηματολογίου.

Από τις μελέτες που ανατέθηκαν τώρα, οι 27 αφορούν την κτηματογράφηση κυρίως εξωαστικών περιοχών, από τις συνολικά 32 του προγράμματος που προκηρύχθηκε την άνοιξη του 2016 για το υπόλοιπο 64% της έκτασης της χώρας, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43% των δικαιωμάτων. Μέχρι τώρα, αρχής γινομένης από τη δεκαετία του '90, έχει κτηματογραφηθεί (πρώτες εγγραφές) το 29,2% των δικαιωμάτων αστικών περιοχών, γι' αυτό και η αντιστοιχία στο μόλις 7% της έκτασης της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κτηματογράφηση του 26,8 % της έκτασης της χώρας, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 24,9% των δικαιωμάτων σε αστικά κέντρα.

Εκτός έμειναν πέντε συμβάσεις λόγω δικαστικών προσφυγών. Πρόκειται για τις μελέτες κτηματογράφησης Θεσπρωτίας και Κέκυρας, των Κυκλάδων (Θήρας, Πάρου, Μήλου, Μυκόνου, Τήνου, Άνδρου, Κέας - Κύθνου και Νάξου), της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Χανίων και των καλλικρατικών Δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Μαζί με τις 27 μελέτες ανατέθηκαν και άλλες 4 μελέτες, απομεινάρια προηγούμενου διαγωνισμού του 2011.

Οι νέες περιοχές προς κτηματογράφηση

Το φθινόπωρο τοποθετείται η έναρξη της διαδικασίας για τη συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης είναι ο Δεκέμβριος του 2021.

Οι 27 υπογραφείσες συμβάσεις "μελετών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας" αφορούν τις εξής περιφερειακές ενότητες: Δράμας - Ξάνθης, Θάσου και Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Καστοριάς - Φλώρινας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας - Άρτας, Μαγνησίας και Σποράδων, Βοιωτίας και Φωκίδας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης - Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας, Δυτικής Αττικής και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Λήμνου και Λέσβου, Σάμου - Ικαρίας και Χίου, Καλύμνου - Καρπάθου - Κω και Ρόδου, Λασιθίου, καλλικρατικών Δήμων Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών - Αστερουσίων και Βιάννου Ηρακλείου.

Οι τέσσερις μελέτες του προγενέστερου προγράμματος αναφέρονται στην κτηματογράφηση του Δήμου Μεγαρέων και της Οινόης στη δυτική Αττική. Στην Αχαΐα και στους προκαποδιστριακούς Δήμους Αιγίου και Ερινεού (πρώην Κοινότητες Ζήριας, Νέου Ερινεού, Καμαρών) και στις Κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Βαλιμιτίκων, Δημητρόπουλου, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανιτίκων, Σελινούντος και Τεμένης.

Στη Θεσπρωτία, οι Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου, Νέας Σελευκείας, Κεστρίνης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και στα Ιωάννινα οι Κοινότητες Αγίου Ιωάννου, Άνω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρυών, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Κρανούλας, Κρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου.

Στη Μαγνησία οι προκαποδιστριακοί Δήμοι Ιωλκού (πρώην Κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και οι Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών.

Της υπογραφής των 31 παραπάνω συμβάσεων είχε προηγηθεί η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Σταθάκη στις 12 Δεκεμβρίου (έγκριση ανάληψης νέων πολυετών υποχρεώσεων, τροποποίηση εγκεκριμένων), με την οποία εγκρίθηκε συνολική δαπάνη 316.414 εκατ., επιμερισμένη ανά έτος για τέσσερα χρόνια για το νέο πρόγραμμα μελετών (Κτήμα 16) και 14, 4 εκατ. για τις άλλες τέσσερις.

Ελληνικό Κτηματολόγιο

Το όνομα του νέου φορέα, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είναι Ελληνικό Κτηματολόγιο και σε αυτόν περιέρχονται οι αρμοδιότητες κτηματογράφησης της χώρας, σύνταξης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, τήρησης και λειτουργίας του υφιστάμενου, αλλά και οι αρμοδιότητες των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Η εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.) καταργείται και οι αρμοδιότητές της ασκούνται από την κεντρική υπηρεσία του Φορέα. Τα έμμισθα και άμισθα (347 τον αριθμό) υποθηκοφυλακεία της καταργούνται σταδιακά, σε βάθος είκοσι τεσσάρων (24) μηνών και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του φορέα. Οι περιφερειακές δομές διαρθρώνονται σε 17 κτηματολογικά γραφεία, στα οποία αναλογούν 185 υποκαταστήματα. Κατά την εκτίμηση που περιέχει η αιτιολογική έκθεση, το 2018 και επί συνόλου 390 δομών σήμερα, ο φορέας θα είναι σε θέση να καταργήσει περίπου το 15% εξ αυτών και να συγκροτήσει το 20% των νέων.

Το νομοσχέδιο εξορθολογίζει και κωδικοποιεί το πλήθος των τελών που εισπράττονται σήμερα από τα υποθηκοφυλακεία και προβλέπεται πλέον αυτό να γίνεται ηλεκτρονικά, όπως και τα αντίστοιχα για την καταχώριση πράξεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο (η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπολογίζει περίπου στα 36 εκατ. ευρώ ετησίως τα τέλη και δικαιώματα που προέρχονται από τα υποθηκοφυλακεία). Τέλη και δικαιώματα υπέρ του νέου φορέα απαλλάσσονται από ΦΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, σήμερα το ύψος των τελών εγγραφής εξαρτάται από το τυχαίο γεγονός της τοπικής αρμοδιότητας έμμισθου η άμισθου υποθηκοφυλακείου, αφού ο πολίτης καταβάλλει για την εγγραφή της ίδιας πράξης διαφοροποιημένο τέλος προσαυξημένο με ΦΠΑ όταν πρόκειται για εγγραφή σε άμισθο υποθηκοφυλακείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL