Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Χρ. Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: / Χρ. Σπίρτζης: Απόλυτη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: / Χρ. Σπίρτζης: Απόλυτη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

"Είναι κοινή παραδοχή και ομολογία όχι απλά ότι η χώρα αφέθηκε επί δεκαετίες ολόκληρες ανοχύρωτη σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική της θωράκιση, αλλά συντελέστηκαν εις βάρος ολόκληρων περιοχών 'εγκλήματα' διαχρονικά. Με την άναρχη δόμηση, τον ελλιπή και πολλές φορές στρεβλό χωροταξικό σχεδιασμό, τα μπαζωμένα, χτισμένα ρέματα, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και την έλλειψη ανθρώπινου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Η τραγωδία στη Μάνδρα με την απώλεια ανθρώπινων ζωών έφερε με τον πιο σκληρό τρόπο στο προσκήνιο την εικόνα και την κατάσταση σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα.

Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Από το 2015 έως το 2017 εντάχθηκαν έργα 302 εκατομμυρίων για την Περιφέρεια Αττικής, 90 εκατομμυρίων για την υπόλοιπη Ελλάδα και προβλέφθηκαν 250 εκατομμύρια έργα για αντιπλημμυρικά από τους οικισμούς και τα αστικά κέντρα που διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι.

Αυτοί που μας κουνούν το δάκτυλο από το 2010 μέχρι το 2014 είχαν εντάξει 3,5 εκατομμύρια ευρώ αντιπλημμυρικά έργα, 21 εκατομμύρια για την υπόλοιπη Ελλάδα και καμία πρόβλεψη για τα αντιπλημμυρικά έργα από όπου περνάνε οι αυτοκινητόδρομοι.

Το υπουργείο Υποδομών όχι μόνο ενέταξε πλειάδα έργων στον σχεδιασμό του, αλλά βοήθησε ενεργά και στις απαραίτητες μελέτες. Ιδρύθηκαν νέες δομές που είτε είχαν καταργηθεί είτε δεν υπήρχαν ποτέ, όπως οι διευθύνσεις για τη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Υλοποιούμε ένα νέο πλαίσιο αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα συστήματα, με χρήση δορυφορικών εικόνων και εικόνων ραντάρ, για να μπορεί να γίνεται άμεσα και με ακρίβεια η καταγραφή των επιπτώσεων από κάθε φυσική καταστροφή, ώστε να προχωρά άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περίπτωση της Μάνδρας, για παράδειγμα, ένα μόλις 24ωρο μετά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για αποζημιώσεις, ξεκίνησε και η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος (5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις).

Όμως η θωράκιση της χώρας δεν μπορεί και δεν θα γίνει με τα λόγια, όπως στο παρελθόν. Χρειάζεται επιτέλους ολιστική αντιμετώπιση, κεντρικός σχεδιασμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με την ολοκλήρωση των μελετών από την ειδική Γραμματεία Υδάτων. Και αυτό θα πράξει αυτή η κυβέρνηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL