Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σ.Φάμελλος: Δεν νοείται παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς κυκλική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Δεν νοείται παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς κυκλική οικονομία

«Η κυκλική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα  για τη χώρα μας, και υποστηρίζεται από μεταρρυθμίσεις και νέα χρηματοδοτικά  εργαλεία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην ημερίδα "Κυκλική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα", στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος παρουσίασε τους βασικούς άξονες κυκλικής οικονομίας και δημόσιας πολιτικής, όπως είναι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ώστε να ολοκληρώνεται ο κύκλος των προϊόντων, για παράδειγμα η μετατροπή των αποβλήτων των τροφίμων σε λίπασμα και ποιες θα πρέπει να είναι οι προδιαγραφές τους, η επαναχρησιμοποίηση στα δημόσια έργα αποβλήτων που προέρχονται από υλικά κατασκευών και  κατεδαφίσεων, καθώς επίσης τα οικονομικά εργαλεία που θα χρειαστούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η παρακολούθηση της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στη δημόσια πολιτική.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε κάποιες από τις θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου που συνδέονται με την πρόθεση της κυβέρνησης να αποτελέσει η κυκλική οικονομία δημόσια πολιτική για τη χώρα.

Για παράδειγμα ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος εμπεριέχει την Οδηγία 2008/98, όπου προβλέπεται ότι το 50% των απορριμμάτων θα ανακτάται με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο, οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί και η χρηματοδότηση έργων που αφορούν στο υπόλοιπο 50%, με πρόβλεψη για ανάκτηση πόρων, ενέργειας και δευτερογενών υλικών, ο πρόσφατος νόμος για την ανακύκλωση και η  εφαρμογή της αρχής "πληρώνω όσο πετάω", αλλά και η ρύθμιση με βάση την οποία ο πυρήνας της ελιάς εισάγεται εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία και ο κατσίγαρος χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια ελιάς, καθώς και το ειδικό οικονομικό εργαλείο ύψους 80 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «χρειαζόμαστε εγχώρια παραγωγική βάση για τη βιομηχανία της ανακύκλωσης», προσθέτοντας ότι «καλό είναι να συζητάμε για ανακύκλωση, αλλά όταν το χαρτί της χώρας μας ανακυκλώνεται στο εξωτερικό χάνουμε το μισό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι ο θεσμός των «πράσινων δημόσιων συμβάσεων», οι ερευνητικές και καινοτόμες προτάσεις, αλλά και το νέο ψηφιακό εργαλείο του ΕΣΔΝΑ που αφορά στην επαναχρησιμοποίηση υλικών, στα Βαλκάνια, είναι δράσεις που στοχεύουν στην κυκλική οικονομία.

«Η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα, και στο οικονομικό και στο κοινωνικό και στο περιβαλλοντικό επίπεδο, πυλώνας αναφοράς και βιώσιμης ανάπτυξης. Χωρίς την κυκλική οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διότι η υπερκατανάλωση των πόρων αμφισβητεί όλες τις υπόλοιπες αναπτυξιακές λειτουργίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Σ.Φάμελλος έδωσε ως παράδειγμα τον εγχώριο δείκτη παραγωγικότητας πόρων, δηλαδή τα ευρώ ανά κιλό πρώτων υλών που παράγει η χώρα μας, και ο οποίος κυμαίνεται στο 1,6 ευρώ/κιλό, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης φτάνει στα 2,18 ευρώ/κιλό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «χάνουμε το 1/4 της δυναμικότητας των πόρων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ως κοινωνία θάβουμε το 83% των απορριμμάτων μας, σημαίνει ότι σπαταλάμε και δεν επαναχρησιμοποιούμε τους πόρους μας».

Κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε τους τομείς των βιοαποδομήσιμων, της βιομάζας, των τροφίμων και των λιπασμάτων ως τομείς ενδιαφέροντος για την νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή νέας εργασίας και επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, καθώς και την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στις ξηρές και άνυδρες περιοχές της χώρας.

«Η κυκλική οικονομία είναι σημαντική διότι δεν εξυπηρετεί μόνο τη συμβατική οικονομία", κατέληξε. "Δημιουργεί εναλλακτική και βιώσιμη οικονομία, όπως είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, και έναν άλλο τρόπο παραγωγής, δημιουργώντας εργασία για τους νέους επιστήμονες, με προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL