Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
4.500 στρέμματα δασικών εκτάσεων εκχερσώθηκαν παράνομα / Τι απέγινε η φυσική προστασία της Μάνδρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

4.500 στρέμματα δασικών εκτάσεων εκχερσώθηκαν παράνομα / Τι απέγινε η φυσική προστασία της Μάνδρας

Κρίσιμες και χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση και κακοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων έναντι της Μάνδρας παρέχει ο δασικός ο χάρτης της περιοχής, ο οποίος αναρτήθηκε στις αρχές της χρονιάς στην πρώτη μαζική φουρνιά αναρτήσεων ανά την επικράτεια, που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά.

Τεσσερισήμισι χιλιάδες (4.500) στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων εκχερσώθηκαν παρανόμως, αλλάζοντας χρήση. Το ιώδες περίγραμμα των "οικιστικών πυκνώσεων" που κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή ισοδυναμεί, αθροιζόμενο, με μια νέα πόλη συνολικής έκτασης 1.772 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι δασική, με τα 452 στρέμματα κηρυγμένα, βάσει της συνταγματικής υποχρέωσης, αναδασωτέα.

Όπως είναι γνωστό, οι λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις, συστάδες αυθαιρέτων κατά κανόνα, εντός δάσους και δασικών εκτάσεων, εξαιρούνται από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και της υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη με σκοπό αυτές οι περιοχές να εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο. Η ανάρτηση του δασικού χάρτη Μάνδρας έγινε φέτος τον Φεβρουάριο μαζί με αυτούς άλλων εννέα δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι.

Ο δασικός χάρτης Μάνδρας αναφέρεται σε έκταση περίπου 207.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), από αυτά άλλαξαν χρήση 4.500 στρέμματα μέσω παράνομων εκχερσώσεων. Εμφανίζονται δηλαδή με άλλη μορφή έναντι της δασικής των αεροφωτογραφιών του 1945. Από αυτά, τα 1.000 στρέμματα έχουν κηρυχθεί και αναδασωτέα. Συνολικά, περίπου 70.000 στρέμματα είναι χαρακτηρισμένα αναδασωτέα από τις κατά καιρούς δασικές πυρκαγιές. Στον δασικό χάρτη που εμφανίζεται στην ειδική εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε., που είναι προσβάσιμη από όλους στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εμφανίζονται τέσσερα σημεία οικιστικών πυκνώσεων. Αθροιζόμενα καταλαμβάνουν έκταση 1.772 στρεμμάτων. Τα 1.040 στρέμματα είναι δασικά και εξ αυτών τα 452 αναδασωτέα. Από τα 588 στρέμματα των δασικών εκτάσεων, τα 177 έχουν εκχερσωθεί χωρίς ποτέ να έχουν κηρυχτεί αναδασωτέα. Η πρώτη από τις τέσσερις μεγαλύτερες "οικιστικές πυκνώσεις" εμφανίζεται βόρεια και πάνω από τη Μάνδρα, στην περιοχή Άγιος Σωτήρας, ενώ οι δύο άλλες φαίνεται να αγγίζουν απολήξεις του όρους Πατέρα ή υψώματα δυτικά της Πάρνηθας.

Η ετήσια έκθεση της WWF Ελλάς με τίτλο "Νόμος και Περιβάλλον στην Ελλάδα. Έκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας" περιέχει επτά αποσπάσματα από δασικούς χάρτες που απεικονίζουν οικιστικές πυκνώσεις. "Τιμώμενη" περιοχή είναι αυτή της Μάνδρας, με τρία αποσπάσματα του χάρτη και την επισήμανση ότι οι οικιστικές πυκνώσεις βρίσκονται σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις ή έχουν χρησιμοποιηθεί τρικ για να "βγει" η οικιστική πύκνωση χωρίς να συμπληρώνεται το κριτήριο των 50 κτηρίων. Αντιγράφουμε τα ισάριθμα σχόλια που συνοδεύουν τις εικόνες:

* "Οικιστική πύκνωση σε διαχρονικά δασική και αναδασωτέα έκταση στη Μάνδρα Αττικής. Τα μικρά ιώδη περιγράμματα δεν περιλαμβάνουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό κτηρίων.

* Μακρινά κτήρια συνδέονται με διαδρόμους - πλοκάμια σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός κτηρίων. Οι διάδρομοι αλλού ταυτίζονται και αλλού όχι, με συγκεκριμένες διακριτές υποδομές της περιοχής (δρόμους κ.λπ.).

* Όσο γενναιόδωρα και να μετρήσει κάποιος τα κτήρια και τις άλλες κατασκευές εντός του ιώδους περιγράμματος, σε καμιά περίπτωση δεν συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός 50. Πρόκειται για διαχρονικά δασική και αναδασωτέα έκταση".

Επί του περιεχομένου του δασικού χάρτη κατατέθηκαν συνολικά 569 αντιρρήσεις για 4.475 στρέμματα, εκ των οποίων οι 159 ατελώς (πράξεις χαρακτηρισμού, διανομές του τότε υπουργείου Γεωργίας, άλλες πράξεις της διοίκησης κ.λπ.). Αφορούν συνολικά έκταση 2.219 στρεμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL