Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η διάγνωση γνωστή..., η θεραπεία άφαντη

eurokinissi

Πριν από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, Νοέμβρη μήνα του 2004, μετά την περιπέτεια της Ολυμπιάδας, η οποία ροκάνισε άφθονο χρήμα, χωρίς ποτέ να γίνει επίσημος απολογισμός για το κόστος της και μας...

Πριν από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, Νοέμβρη μήνα του 2004, μετά την περιπέτεια της Ολυμπιάδας, η οποία ροκάνισε άφθονο χρήμα, χωρίς ποτέ να γίνει επίσημος απολογισμός για το κόστος της και μας κληρονόμησε άχρηστα έργα που ρημάζουν, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργάνωσε ημερίδα υπό τον γενικό τίτλο "Αντιπλημμυρική προστασία Αττικής".

Σε αυτή συμμετείχαν στελέχη του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ειδικοί επιστήμονες και μεγάλος αριθμός μελετητών αντιπλυμμηρικών έργων, κυρίως υδραυλικοί μηχανικοί. Και τότε είχε χαρακτηριστεί η εξαφάνιση των ρεμάτων ως ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Αττική που δεν έχει σταματημό.

Ταυτόχρονα στην Ενότητα Δυτική Αττική - Θριάσιο Πεδίο, εξειδικευμένες εισηγήσεις περιέγραφαν με στοιχεία και ανέλυαν το πρόβλημα που συνδέεται με το γεγονός ότι τα σημαντικότερα ρέματα της περιοχής εκβάλλουν στο... πουθενά. Η υδρολογική λεκάνη του Θριάσιου καταγράφονταν με έκταση περίπου 480 τ.χλμ. και με τα ρέματα που συγκεντρώνουν απορροές από τα όρη Πατέρας, Πάρνηθα και Αιγάλεω. Ως σημαντικότερα ονοματίζονταν το ρέμα Αγίου Γεωργίου ή Γιαννούλας, με συμβάλλοντα σε αυτό το ρέμα Μαύρης Ώρας και διυλιστηρίων, το ρέμα Αγίου Ιωάννου, τον Σαρανταπόταμο και το ρέμα Σούρες, με συμβάλλοντα σε αυτό το ρέμα Αγίας Αικατερίνης και Λούτσας.

Όλα καταλήγουν στη στενή παραλία Ασπροπύργου - Ελευσίνας, περί τα 8 χλμ., και όσο πλησιάζουν προς τη θάλασσα, οι κοίτες τους εξαφανίζονται λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων, παράνομων ή νόμιμων. Στα ρέματα που κατά προτεραιότητα και επειγόντως είχε προταθεί να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των αρμοδίων αρχών, τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ, σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, ήταν οι Σούρες και η εκτροπή του ρέματος Αγίας Αικατερίνης "για την προστασία της πόλης της Μάνδρας από το ρέμα αυτό" (εισηγητές Ι. Πέππας - Ι. Καραβοκύρης). Επί λέξει, στο κεφάλαιο Προτάσεις, επισημαίνεται "όπως επανειλημμένως έχουμε διαπιστώσει, ένας από τους βασικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι κατά κανόνα η καταπάτηση της κοίτης που οφείλεται στην έλλειψη οριοθέτησης των ρεμάτων.

Η δόμηση, νόμιμη και αυθαίρετη, στις πεδινές κυρίως κοίτες των ρεμάτων, διαμόρφωσε μια κατάσταση, η οποία για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων μέσα στην κοίτη των ρεμάτων δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί χωρίς σημαντικές απαλλοτριώσεις, σε ορισμένες δε περιπτώσεις και κατεδαφίσεις π.χ. ρέμα Σούρες στην περιοχή Μάνδρας. Πέραν των ανωτέρω, σε υπό έγκριση επεκτάσεις ρυμοτομικών σχεδίων τμήματα ρεμάτων έχουν χαρακτηριστεί χώροι πρασίνου ή κοινωφελείς χωρίς να καλύπτονται από μακέτες οριοθέτησης. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά διαφράγματα, τμήματα (π.χ. Μάνδρα) των ρεμάτων έχουν μετατραπεί σε οικοδομικά τετράγωνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν".

Μάλιστα, οι εισηγητές είχαν προτείνει, ως ενέργεια άμεσης προτεραιότητας, να γίνει από την Πολιτεία το συντομότερο η οριοθέτηση των βασικών ρεμάτων με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης...

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο