Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ο νέος χάρτης των περιοχών Natura
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο νέος χάρτης των περιοχών Natura

Η κάλυψη του συνόλου των περιοχών, χερσαίων και θαλάσσιων, του Δικτύου Νatura 2000, από φορείς διαχείρισης, με επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας των 25 υφιστάμενων από τους 28, και η προσθήκη 7 νέων, προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο δόθηκε χθες για διαβούλευση μόλις 9 ημερών (έως την ερχόμενη Τετάρτη).

Παράλληλα διασφαλίζεται η εργασία των συμβασιούχων εργαζομένων, περί τους 350, στους 28 φορείς, με οκτάμηνη παράταση των συμβάσεων για την επόμενη χρονιά έως ότου "το 2019 προκηρυχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για θέσεις αορίστου χρόνου, με πλήρες οργανόγραμμα, για όλους τους φορείς και περιγράμματα θέσεων" όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του.

Για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τα λειτουργικά έξοδα των φορέων ουδέποτε προβλέφθηκε κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό και μέχρι τα τέλη του 2015 οι πόροι αυτοί προέρχονταν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Τα δύο τελευταία χρόνια χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο με 8 εκατ. ευρώ ετησίως. Εννοείται πως και το προσωπικό των φορέων είναι θύμα των Μνημονίων, αφού ισχύει ο γενικός κανόνας μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις μόνιμων υπαλλήλων, σε μια Ε.Ε. που θεωρητικά παλεύει για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όπως είναι γνωστό, η συγκρότηση του κύριου όγκου των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπό την απειλή παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο ή ύστερα από καταδίκη ή κατόπιν οχλήσεων της Ε.Ε. για επιστροφή κονδυλίων.

Και αυτό γιατί από όλα τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης χρηματοδοτήθηκε η εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, χωρίς στη συνέχεια να θεσμοθετηθεί επί του εδάφους η προστασία του φυσικού πλούτου (έκδοση Προεδρικού Διατάγματος χαρακτηρισμού και οριοθέτηση του προστατευτέου αντικειμένου, ρύθμιση χρήσεων γης κ.ά.). Επιπλέον οι φορείς διαχείρισης βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013, καθώς νομοθετήθηκε η αυθαίρετη κατάργηση και συγχώνευσή τους.

Οι φορείς θα καλύπτουν 446 περιοχές Νatura και, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον αναθεωρημένο κατάλογο των νέων περιοχών περιοχών θα υπογραφεί μέσα στον μήνα. Από τους 28 φορείς τα όρια τους παραμένουν ως έχουν: του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και της Λίμνης Παμβώτιδας. Το... βασίλειο υφιστάμενων φορέων γεωγραφικά διευρύνεται... τερατωδώς.

Ενδεικτικά ο φορέας του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα παραλαμβάνει: τον Υμηττό - αισθητικό δάσος Καισαριανής - Λίμνη Βουλιαγμένης, το σύνολο του ορεινού όγκου του Υμηττού, την παράκτια και θαλάσσια ζώνη της μαρτυρικής Μακρονήσου, το κανάλι Μακρονήσου, την περιοχή των Λεγραινών μαζί με τη νησίδα Πάτροκλος και όλα τα νησάκια και τη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση παραρτημάτων των φορέων με Υπουργική Απόφαση και τη συγκρότηση άμισθων συμβουλευτικών επιτροπών, αρχικά για τον φορέα του Θερμαϊκού (η μετονομασία και επέκταση του σημερινού φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα) και για όποιον άλλον χρειαστεί.

Ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων περιορίζεται στα επτά, από έντεκα που είναι σήμερα. Περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των φορέων και ορίζεται ότι για το 2018 οι δαπάνες μισθοδοσίας καλύπτονται από το Πράσινο Ταμείο και οι λειτουργικές από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ και συμπληρωματικά από το Πράσινο Ταμείο.

Για τους εργαζόμενους η σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 8 μηνών μπορεί να ανανεωθεί. Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προβλέπεται ειδική διαδικασία με προκήρυξη των θέσεων από το διοικητικό συμβούλιο του εκάστοτε φορέα και έγκριση από το ΑΣΕΠ, ενώ Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εξειδικεύσει τα απαιτούμενα προσόντα, τυχόν πρόσθετα κριτήρια πρόσληψης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL