Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Eldorado Gold / Eldorado Gold: Ευτελίζει τη διαιτησία απαιτώντας αδειοδότηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eldorado Gold / Eldorado Gold: Ευτελίζει τη διαιτησία απαιτώντας αδειοδότηση

Μετά τη βροχή κατάθεσης αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ από την Ελληνικός Χρυσός, και παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα έχει συγκροτηθεί και το Διαιτητικό Δικαστήριο μετά την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου για παραβίαση θεμελιακών όρων της σύμβασης μεταβίβασης του 2004, αλλά και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του 2011, η μητρική Eldorado Gold επανέρχεται...

Χθες, με ανακοίνωσή της, εγκαταλείποντας τους λεονταρισμούς του Σεπτεμβρίου περί αναστολής των δραστηριοτήτων της, εφηύρε άλλο σενάριο, ότι "πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών σε καθεστώς συντήρησης", ζητώντας τα γνωστά: αδειοδότηση του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών και "τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων".

Από τη μακροσκελή ανακοίνωσή της αποκρύπτεται η διαδικασία της διαιτησίας, στην οποία συμμετέχει και έχει εκκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου με την επίδοση από το Ελληνικό Δημόσιο της προσφυγής εναντίον της, και ενώ οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής είναι ενιαίο έργο, επιχειρεί να εμφανίσει τις δραστηριότητες στις Σκουριές ως αυτόνομο έργο. Αναφέρει δε ότι "η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών".

Γ. Σταθάκης: Ασφαλές όχημα η διαιτησία

"Προ δεκαημέρου ξεκίνησε η διαιτησία. Η διαδικασία αυτή είναι το ασφαλές όχημα μέσα από το οποίο θα αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που εκπορεύονται από την πρώτη σύμβαση του 2004 του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία. Η διαιτησία θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης: την καθετοποίηση της δραστηριότητας και τα περιβαλλοντικά θέματα", υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7 νωρίς το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης πριν δημοσιοποιηθεί η νέα πιρουέτα της πολυεθνικής.

Ο υπουργός, επικεντρώνοντας στην απουσία καθετοποιημένης παραγωγής μέσω κατασκευής και λειτουργίας εργοστασίου πυρομεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, υποχρέωση που αποτελεί συμβατικό όρο, εξήγησε ότι "η Ελλάδα, πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει. Άρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ το οποίο παράγεται και εξάγεται. Μιλάμε για έναν κύκλο δραστηριότητας της τάξης των 20 δισ. ευρώ".

Επίσης υπενθύμισε ότι από τον Αύγουστο το ΥΠΕΝ είχε δεσμευτεί ότι "θα πάμε σε διαιτησία, θα δώσουμε τις άδειες της Ολυμπιάδας και όχι των Σκουριών". Ακόμη διευκρίνισε πως "οι Σκουριές έχουν νόημα αν έχουμε το πλήρες επενδυτικό σχέδιο με το εργοστάσιο μεταλλουργίας". Αναφέρθηκε στην αποτυχία της προηγούμενης εταιρείας να αποδείξει ότι μπορεί να παράξει χρυσό με μέθοδο αποδεκτή περιβαλλοντικά και σημείωσε πως αντικείμενο της διαιτησίας είναι και η προτεινόμενη μέθοδος πυρομεταλλουργίας εκτιμώντας ότι η διαιτησία θα κλείσει πιθανότατα σε τρεις μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL