Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεκινά στη Βόννη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

ΑΜΠΕ

Στην Διάσκεψη, υπό την προεδρία των νησιών Φίτζι, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και θα συμμετάσχουν 197 χώρες, θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ καθώς η τυπική αποχώρηση από την Συμφωνία του Παρισιού θα ολοκληρωθεί έπειτα από τρία χρόνια

Η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, η οποία επετεύχθη στις 12 Δεκεμβρίου του 2015, θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που αρχίζει σήμερα στην Βόννη, υπό την προεδρία των νησιών Φίτζι.

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συμφωνία.

Στην Διάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, συμμετέχουν 197 χώρες, ενώ ο αριθμός των εκπροσώπων, των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών που θα βρεθούν αυτές τις μέρες στην Βόννη αναμένεται να ξεπεράσει τις 25.000.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τα Φίτζι, αν και έχουν την προεδρία της φετινής Διάσκεψης, δεν είχαν την δυνατότητα φιλοξενήσουν την διάσκεψη.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε διαδήλωση 7.000 ατόμων, με κεντρικά συνθήματα υπέρ του περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα και κατά του Ντόναλντ Τραμπ: «Stop στον άνθρακα», «Τραμπ: Γενοκτονία του Κλίματος» και «Δολοφόνοι του Κλίματος = Δολοφόνοι των Ανθρώπων».

Στην Διάσκεψη αναμένεται να δώσουν το «παρών» o πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και άλλοι όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, οι ηθοποιοί Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο σημερινός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο οποίος θεωρείται ο βασικότερος «αντίπαλος» του Ντ.Τραμπ στην πολιτική για το κλίμα.

Στην συζήτηση θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς η τυπική αποχώρηση από την Συμφωνία θα ολοκληρωθεί έπειτα από τουλάχιστον τρία χρόνια. Την Συμφωνία έχουν συνυπογράψει σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, την Συρία και το Ιράν.

Η Κίνα, η οποία είναι ο πρώτος ρυπαντής στον κόσμο (οι ΗΠΑ βρίσκονται στην δεύτερη θέση) αναμένεται να στηρίξει την Συμφωνία.

Αναφερόμενη στην Διάσκεψη και στην στάση των ΗΠΑ, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Focus τόνισε την ανάγκη να δοθεί «ένα μήνυμα αποφασιστικότητας» ότι η Συμφωνία για το Κλίμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια δυναμική δεν μπορεί να ανακοπεί ούτε από την συμπεριφορά του Ντόνλαντ Τραμπ.

«Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η αποχώρηση δεν θα έχει σχεδόν καμία συνέπεια στον πραγματικό κόσμο, διότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολύ ισχυρές δυνάμεις υπέρ της προστασίας του κλίματος και στην Βόννη δεν θα δούμε μόνο μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και κυβερνήτες, δημάρχους και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν να καταρρεύσουν οι δεσμεύσεις τους», σημείωσε η υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η κυρία Χέντρικς δήλωσε ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα θα επιτευχθεί ως το 2020 περιορισμός των εκπομπών CO2 μόνο κατά 32%, κάτω από την δέσμευση της κυβέρνησης για περιορισμό τουλάχιστον κατά 40%. Το ζήτημα απασχολεί άλλωστε ήδη και τις διερευνητικές επαφές των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Μπορούμε να βασιστούμε στο ότι τα Φίτζι θα πιέσουν σημαντικά τις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο», καθώς αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε στο AFP ο Λοράνς Τουμπιανά, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα και ένας εκ των βασικών αρχιτεκτόνων της Συμφωνίας των Παρισίων, ως «Πρεσβευτής της Γαλλίας για το Κλίμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χθες το θυμήθηκε

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε χθες πόσο χάρηκε που από την εξαφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών και τη μεγάλη πτώση της Δεξιάς στη Βαυαρία ευνοήθηκαν οι Πράσινοι και όχι η Ακροδεξιά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο