Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος / Στο στόχαστρο τα αίτια της αυθαίρετης δόμησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος / Στο στόχαστρο τα αίτια της αυθαίρετης δόμησης

Τα πρωταρχικά αίτια που προκαλούν την αυθαίρετη δόμηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, με τη δημιουργία νέων διοικητικών δομών και ελεγκτικών μηχανισμών, και όχι το αποτέλεσμα, τη διαχείριση της αυθαιρεσίας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Το σχέδιο νόμου εισήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του θα εκδοθούν εντός εξαμήνου από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Στις καινοτομίες του σχεδίου νόμου, μεταξύ άλλων, ο υπουργός κατέταξε τον διαχωρισμό της αδειοδοτούσας αρχής από αυτήν που ελέγχει, καθώς τις οικοδομικές άδειες θα εκδίδουν οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά εφεξής ο έλεγχος θα ασκείται από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος της αιρετής Περιφέρειας.

* Την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε στις περιοχές εντός σχεδίου και με Κτηματολόγιο οι οικοδομικές άδειες να εκδίδονται αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών.

* Την Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινοχρήστων Χώρων που δημιουργείται ως ψηφιακή εφαρμογή στο ΥΠΕΝ.

* Την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου και την ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί μετά τον Ιούλιο του 2011.

Τομή χαρακτήρισε ο Γ. Σταθάκης τον νέο μηχανισμό παρακολούθησης, καταγραφής ελέγχου και λήψης μέτρων για την προστασία του χτισμένου περιβάλλοντος το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, που αρθρώνεται στο Κεντρικό Παρατηρητήριο στο ΥΠΕΝ, στα περιφερειακά και τα τοπικά των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην νομαρχίες).

Για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων τους το 25% από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των νέων αυθαιρέτων κατευθύνεται στην Περιφέρεια όπου έχουν καταγραφεί και το άλλο 25% στον οικείο δήμο. Το άλλο 50% θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για λεγόμενες δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου (π.χ. απόκτηση ελεύθερων χώρων).

Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που θα ισχύει για δύο χρόνια με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, ο αριθμός των δόσεων του ειδικού προστίμου αυξήθηκε από 80 στις 100 (60 σήμερα) είπε ο υπουργός.

Η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα συμπλήρωσε ότι εισήχθη και ένα σοβαρό αντικίνητρο κατεδάφισης αυθαιρέτου. Αν ο ιδιοκτήτης του το κατεδαφίσει αυτοβούλως σε ένα μήνα, απαλλάσσεται από την καταβολή προστίμου ανέγερσης. Αντ’ αυτού θα καταβάλει 500 ευρώ. Ερωτηθείς ο υπουργός ανέφερε ότι, από το ένα εκατομμύριο αυθαίρετα, περίπου το 55% έχει τακτοποιηθεί με την ισχύουσα διαδικασία και το 45% δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής.

Ευάλωτες ομάδες

Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι οι μειώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου για ΑμεΑ, παλιννοστούντες, ομογενείς, πολύτεκνους, τρίτεκνους, πολύτεκνους με ατομικό εισόδημα έως 40.000 παραμένουν ως έχουν από τότε που δόθηκε το νομοσχέδιο για διαβούλευση, πριν από έναν χρόνο, και διευρύνονται τώρα σε μακροχρόνια ανέργους που καταβάλλουν το 30% του προστίμου, σε δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που καταβάλλουν το 20% του προστίμου. Για τις δυο αυτές ομάδες μπορεί να δοθεί και διετής η αναστολή καταβολής των δόσεων.

Επίσης διατηρούνται οι μειώσεις του αρχικού νομοσχεδίου για παράβολα και πρόστιμα επίσης. Λογαριάζεται δε ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ σειρά συντελεστών, π.χ. παλαιότητα, εντός ή εκτός σχεδίου κ.λπ.). Πρόσθετες μειώσεις προβλέπονται σε περιπτώσεις ενεργειακής αναβάθμισης, εφάπαξ καταβολής κ.ά.

Ακαδημία Πλάτωνος

Ερωτηθείς, επίμονα, για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, ο Γ. Σταθάκης απάντησε ότι γίνεται "πολλή φασαρία για το τίποτα. Υπάρχει μια συζήτηση. Θα καταλήξουμε, νομίζω, σύντομα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL