Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σ. Φάμελλος: Επιτέλους δασικοί χάρτες μετά από 40 χρόνια λαϊκισμού και διαπλοκής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος: Επιτέλους δασικοί χάρτες μετά από 40 χρόνια λαϊκισμού και διαπλοκής

Η εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης είναι επανάσταση, είναι μεγάλη μεταρρύθμιση οι δασικοί χάρτες, πλέον δεν χρειάζεσαι γνωστό στη δασική υπηρεσία, βουλευτή, δήμαρχο ή κομματάρχη για να λύσεις το πρόβλημά σου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη.

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 Διευθύνσεις Δασών της χώρας και όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «έγινε κάτι που επί 40 χρόνια δεν είχε κατορθωθεί, ολοκληρώθηκε στο 1/3 της χώρας -γιατί δεν υπήρχαν μελέτες για τα υπόλοιπα».

Στη συνέχεια, «τον Οκτώβριο ξεκινάει η ανάρτηση του υπόλοιπου 17% και απομένει ένα 46% για το οποίο τώρα ξεκίνησαν οι μελέτες, με το διαγωνισμό για την εκπόνησή τους».

«Για το μέρος που ολοκληρώθηκε, υπήρξε διάστημα οκτώ μηνών το οποίο είχαν διαθέσιμο οι πολίτες και με νομοθετικές παρεμβάσεις βελτιώσαμε τα εργαλεία, εξασφαλίσαμε εργαλεία για τους αγρότες, εισάγαμε τους αναδασμούς, λύσαμε τα προβλήματα με αναδασωτέες περιοχές ... αλλά και φροντίσαμε να μην πληρώνει ο πολίτης όταν υπάρχει πρόδηλο σφάλμα από πράξη της διοίκησης, εκεί που η Πολιτεία οφείλει να λύσει προβλήματα και όχι να ταλαιπωρεί τον πολίτη και τον αγρότη».

Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους δασικούς υπαλλήλους που «δούλεψαν μερόνυχτα, έκατσαν όλο το Καλοκαίρι χωρίς άδειες», ενώ δόθηκε και παράταση μέσα στο Καλοκαίρι ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τώρα, συνέχισε ο υπουργός, «είμαστε στο στάδιο της κύρωσης. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα γίνει η κύρωση του δασικού χάρτη για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, περίπου το 96%».

«Είναι η πρώτη θεσμική πράξη για τη χώρα, που θα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Θα υπάρχει δηλαδή δασικός χάρτης που θα μπορεί να γίνονται επενδύσεις και γνωμοδοτήσεις με μία υπογραφή σε ένα τοπογραφικό από το μηχανικό. Ήδη από σήμερα μπορούν να ξεκινήσουν οικοδομικές άδειες για τις περιοχές που δεν είχαν δασικό χαρακτήρα, απελευθερώνεται η διαδικασία επενδύσεων για κτηνοτροφικές μονάδες, επενδύσεις στην ύπαιθρο, σταύλους ... όλα αυτά μπαίνουν σε φάση πολύ μεγάλης επιτάχυνσης. Ήδη έχουμε βγάλει τις θεσμικές αποφάσεις, για να εφαρμόζονται από σήμερα τα βελτιωτικά εργαλεία για τις περιοχές που δεν είχαν δασικό χαρακτήρα», συνέχισε ο κ. Φάμελλος.

Σχολιάζοντας το γιατί δεν είχε γίνει αυτή η μεταρρύθμιση τόσα χρόνια, ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι «δεν υπήρχε πολιτική τόλμη, να κάτσουν να λύσουν τα προβλήματα. Λαϊκισμός είναι και το να μην ανοίγεις θέματα που κάνουν τη χώρα καλύτερη, γιατί πολύ απλά θα πρέπει να λύσεις προβλήματα πάρα πολλών πολιτών. Για να μην έρθεις τάχα σε σύγκρουση μαζί τους, να μην συζητήσεις ουσιαστικά τα προβλήματα διαχείρισης του χώρου, πολύ απλά τα κουκούλωναν τα προβλήματα, τόσα χρόνια. Αυτός είναι ο χειρότερος λαϊκισμός, που καθυστέρησε τη χώρα μας, ήταν ξεκάθαρο στοιχείο μικροπολιτικής διαχείρισης των προβλημάτων. Δεν έγιναν τομές στην διοίκηση της χώρας και υπήρχε και μία μικροδιαπλοκή που έλεγε "εντάξει, θα στο τακτοποιήσω εγώ το χωραφάκι, εσύ συνέχισε να μην κάνεις συμβόλαιο, να μην λύνεις το θέμα της επιδότησής σου, να μην διαχειρίζεσαι την δική σου περιουσία"».

Πλέον, «αυτά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν πια με το αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη ή όχι, έπρεπε να γίνει αυτός ο αστικός εκσυγχρονισμός -προφανώς δεν είναι επανάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί η εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης να είναι επανάσταση, είναι μεγάλη μεταρρύθμιση οι δασικοί χάρτες. Αποκαθιστούν την κανονικότητα και την ισονομία, πλέον όλα γίνονται ίδια για όλους τους πολίτες. Δεν χρειάζεσαι γνωστό στη δασική υπηρεσία, βουλευτή, δήμαρχο ή κομματάρχη για να λύσεις το πρόβλημά σου», τόνισε ο ίδιος.

«Οι δασικοί χάρτες είναι πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος», όπως τόνισε, καθώς «θα γνωρίζει κάθε πολίτης, Δήμος, επιχειρηματίας, πού μπορεί να αναπτύξει επενδύσεις, σε ποια περιοχή μπορούν να γίνουν επαγγελματικές χρήσεις (αγροτικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές, τουριστικές), είναι ξεκάθαρο το τοπίο».

Με όλα αυτά, «υπάρχει επιτάχυνση της οικονομίας, άρα και ενίσχυση της εργασίας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL