Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Στις ελληνικές θάλασσες αύριο το Ουράνιο Τόξο της Greenpeace
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις ελληνικές θάλασσες αύριο το Ουράνιο Τόξο της Greenpeace

Από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου, το ιστορικό πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της οργάνωσης εναντίον του πλαστικού μίας χρήσης.

Η Ευρώπη παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία πλαστικού, επισημαίνει η οργάνωση, καθώς αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πλαστικού παγκοσμίως (50 εκατ. τόνοι κάθε χρόνο). Στην Ε.Ε. οι συσκευασίες είναι ο συνηθέστερος τρόπος αξιοποίησης του πλαστικού, μια και καλύπτουν το 40% της συνολικής ζήτησης. Το περισσότερο πλαστικό χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων μίας χρήσης που χάνουν γρήγορα την αξία τους όταν αποτεφρώνονται, καταλήγουν σε χωματερές ή στη θάλασσα.

Το πλοίο θα ρίξει άγκυρα στη Ζάκυνθο στις 20 και 21 Ιουλίου, στο Ηράκλειο στις 24 και 25 Ιουλίου και στη Σύρο στις 30 και 31 Ιουλίου, "για να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης από τα πλαστικά και να κινητοποιήσει τους πολίτες σε δράση". Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο πλοίο, να δουν έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης από τα πλαστικά, και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.

Σε κάθε σταθμό του πλοίου, προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις. Στη Ζάκυνθο, στις 19 και 20 Ιουλίου θα γίνουν καθαρισμοί παραλιών σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις (STOPPP, Αρχέλων, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης). Στις 19 Ιουλίου ο καθαρισμός θα γίνει στις 6 μ.μ. στην παραλία του Λαγανά και στις 20 Ιουλίου στις 6 μ.μ. στην πλαζ ΕΟΤ στο Κρυονέρι. Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 24 Ιουλίου, από τις 10 το πρωί, θα φτιαχτεί ένα ψηφιδωτό από 10.000 χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης από μικρούς και μεγάλους. Στη Σύρο, στις 30 Ιουλίου, από τις 8 το απόγευμα, θα γίνει εορταστική εκδήλωση για το κλείσιμο της περιοδείας του πλοίου στην Ελλάδα, που θα είναι μια γιορτή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Η Greenpeace επισημαίνει ότι "η θάλασσα στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, μετατρέπεται κάθε μέρα σε μια τεράστια χωματερή πλαστικών σκουπιδιών. Πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης (σακούλες, μπουκάλια, ποτήρια κ.ά.) βρίσκονται παντού, ακόμα κι εκεί που δεν φαίνονται, καθώς μπορούν να διασπαστούν σε μικροσκοπικά κομμάτια".

Το 2014 ανακυκλώθηκε μόνο το 30% του πλαστικού που καταναλώθηκε στην Ευρώπη. Το 40% αποτεφρώθηκε και το 30% κατέληξε σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η οργάνωση ζητάει από την Ε.Ε. να αναθεωρήσει τη δέσμη Οδηγιών για την κυκλική οικονομία, ώστε να εξασφαλιστούν η ριζική μείωση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης και η αντιμετώπιση των βασικότερων πηγών ρύπανσης των θαλασσών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL