Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βαρύς ο λογαριασμός για τα σκουπίδια

Βροχή τα πρόστιμα για περιπτώσεις που έχουν χρονίσει - Οι κακές επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των πάσης φύσεως αποβλήτων έχουν κοστίσει μέχρι τώρα 80 εκατομμύρια ευρώ

L.stayrogianni@ avgi.gr

 

Ακριβά, πανάκριβα πληρώνει η χώρα τις τριτοκοσμικές πρακτικές διαχείρισης πάσης φύσεως αποβλήτων (αστικών, υγρών, επικίνδυνων) για παραβάσεις υποχρεώσεων που χρονολογούνται ακόμη και από το 1975, όπως με τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών. Όλες οι υποθέσεις μη συμμόρφωσης με τις πρωτόδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης "σκάνε" τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με βαρύ εφάπαξ χρηματικό πρόστιμο για την παράβαση του παρελθόντος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης καταδίκης και την τσουχτερή χρηματική ποινή έως ότου επέλθει η πλήρης συμμόρφωση, η οποία ξεκινά να μετράει από την ημερομηνία που θα δημοσιευτεί η δεύτερη καταδίκη.

Μέχρι στιγμής, συνολικά ο πληρωμένος λογαριασμός έχει αγγίξει τα 72,64 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Έρχεται, οσονούπω, η τέταρτη εξαμηνιαία πληρωμή (3.640.000) για τα αστικά λύματα, όπως και το πρώτο εξαμηνιαίο πρόστιμο (5.460.000 ευρώ) για τα επικίνδυνα απόβλητα. Άρα, το ύψος των προστίμων φτάνει το ποσό των 81,74 εκατ. ευρώ. Έως το τέλος της χρονιάς θα "ακουστεί" και η νέα, τέταρτη κατά σειρά, "καμπάνα" για την περιοχή του Θριασίου και πάλι για την προβληματική διαχείριση των αστικών λυμάτων. Οι χρηματικές ποινές σταματούν όταν διαπιστωθεί ότι έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα αναγκαία μέτρα προς εκτέλεση της δεύτερης απόφασης. Η ιστορία των "προστιματικών"... επιδόσεων της Ελλάδας έχει ως εξής:

Ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ)

Η δεύτερη Καταδικαστική Απόφαση εκδόθηκε στις 2.12.2014, σύμφωνα με την οποία το Δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμα ως εξής: 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και ανά εξάμηνο 14.520.000 ευρώ, αφαιρώντας 40.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει και 80.000 εφόσον κλείνει και αποκαθίσταται ταυτόχρονα μετά τις 13.5.2014. Η πρώτη καταδίκη της 6ης Οκτωβρίου του 2005 αφορούσε τη λειτουργία 1.125 ανεξέλεγκτων χωματερών. Στο μεσοδιάστημα, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 293, με 70 σε λειτουργία. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενεργοί ΧΑΔΑ είναι 16, με τους περισσότερους, 13 τον αριθμό, να βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ενώ για 34 που έχει παύσει η λειτουργία τους είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης.

 

Διαχείριση αστικών λυμάτων σε 23 οικισμούς

Το 2006 το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι 23 πόλεις με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων, παρ' ότι η σχετική προθεσμία είχε λήξει από τον Δεκέμβριο του 2000, δεν διέθεταν αποχετευτικό δίκτυο για να συλλέγουν τα αστικά λύματα, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους κατά παράβαση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας. Στις 15 Οκτωβρίου του 2015 εκδίδεται η δεύτερη καταδίκη για 6 οικισμούς, καθώς οι 17 είχαν συμμορφωθεί σταδιακά. Το εφάπαξ πρόστιμο ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή σε 3.640 εκατ. ανά εξάμηνο καθυστέρησης. Πρόκειται για τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα και πέντε οικισμούς της Ανατολικής Αττικής. Για τη Λευκίμμη και το Μαρκόπουλο θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου η συμμόρφωσή τους. Για την Αρτέμιδα, τη Νέα Μάκρη, το Κορωπί και τη Ραφήνα, παρ' ότι έχουν επιταχυνθεί οι σχετικές διαδικασίες από την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ, η ολοκλήρωση της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου και των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων εκτιμάται πως δεν θα γίνει πριν από το 2021 - π.χ. για τη Νέα Μάκρη (Δήμος Μαραθώνα), η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων έχει γίνει από τον Φεβρουάριο και αναμένεται η δημοπράτησή τους σύντομα. Για τη Ραφήνα και την Αρτέμιδα έχει διασφαλιστεί η χωροθέτηση του ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, με τη συνδρομή της διυπουργικής επιτροπής (30.12.2015). Υπό εκπόνηση είναι το σύνολο των μελετών που έχει αναθέσει η ΕΥΔΑΠ, ενώ αναμένεται να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Για μέρος των λυμάτων του Κορωπίου υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα.

Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων

Η πρώτη καταδίκη εκδόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 για παραβίαση της υποχρέωσης κατάρτισης και εφαρμογής εθνικού σχεδίου διαχείρισης, έλλειψης κατάλληλου δικτύου επεξεργασίας αλλά και της συσσώρευσης (βαφτίστηκε προσωρινή αποθήκευση) επί σειρά ετών των επικίνδυνων αποβλήτων, των λεγόμενων ιστορικών (απόβλητα από σταθμούς καύσης, μεταλλουργίας, απόβλητα γεωτρήσεων κ.λπ.). Πάλι τον Σεπτέμβριο του 2016 επαναλαμβάνονται τα ίδια συν τα 10 εκατομμύρια εφάπαξ πρόστιμο, μαζί με την εξαμηνιαία ποινή έως την πλήρη συμμόρφωση.

Στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι το ημερήσιο πρόστιμο των 30.000 ευρώ, που στο εξάμηνο φτάνει τα 5.460 και καθώς η πρώτη δόση δεν έχει ακόμη επιδικαστεί, θα μειωθεί κατά τι, διότι από τον Δεκέμβριο του 2016 με Κοινή Υπουργική Απόφαση θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων έως το 2020. Επιπλέον, από τα "ιστορικά" επικίνδυνα απόβλητα, το ένα τέταρτο περίπου έχει "εξαχθεί" με ευθύνη των υπόχρεων επιχειρήσεων. Ήτοι, από τους συνολικά 545.085 τόνους, αρχής γενομένης από το 2015 μέχρι τον φετινό Μάρτιο, 78.776 τόνοι οδηγήθηκαν σε εγκαταστάσεις εντός της Ε.Ε. Το 8% εξ αυτών έχει υποστεί επεξεργασία εδώ. Παράλληλα, στο στάδιο της αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται τα προγράμματα συμμόρφωσης που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο για τη συντριπτική πλειονότητα του όγκου των "ιστορικών" αποβλήτων.

Το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Θριάσιο

Ναι μεν το 2012 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων για τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Μαγούλας, όμως 13 χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη το 55% του πληθυσμού δεν έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ακροατήριο έγινε στις 22 Ιουνίου, με πρόταση από την Κομισιόν για επιβολή εφάπαξ προστίμου 15.943.620 ευρώ και ημερήσιου 34.947 ευρώ. Το Δικαστήριο συνήθως κουρεύει γενναία το ύψος των προτεινόμενων χρηματικών ποινών.

 

Δείτε όλα τα σχόλια