Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η Πάρνηθα έχει αναγεννηθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Πάρνηθα έχει αναγεννηθεί

Σιγά - σιγά το κατεστραμμένο οικοσύστημα της Πάρνηθας από τη μεγάλη πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου του 2007, με 48.000 στρέμματα καμμένα, στην πλειονότητά τους εντός του Εθνικού Δρυμού, ανασταίνεται, αν και θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει.

Ήδη 5.000 στρέμματα κεφαλληνιακής ελάτης έχουν αναδασωθεί από τα 21.000 που καταστράφηκαν και αντιστοιχούσαν στο 62% του ελατοδάσους, με τροφοδότη το φυτώριο της Αγίας Τριάδας. Έχουν φυτευτεί 151.000 έλατα και ετοιμάζονται άλλα 180.000, καθώς χρειάζονται δύο - τρία χρόνια να μεγαλώσουν με σπόρους από το βουνό. Η πλήρης ανάπτυξή τους απαιτεί 40 με 50 χρόνια.

Με ξεναγούς τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης και γενικό διευθυντή Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Δημόπουλο, τον δασάρχη Πάρνηθας Γ. Ζαρείφη, τον διευθυντή Αναδασώσεων Αττικής Π. Σάσσαλο και τον Ηλ. Τζηρίτη από το WWF Ελλάς, οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν επιτόπου χθες το πρωί για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και για τις αλλαγές που έφερε η φύση σε σχέση με την πανίδα της περιοχής.

Όπως εξήγησαν, το πρώτο επιτυχές βήμα μετά την πυρκαγιά ήταν η κατασκευή των κλαδοπλεγμάτων και των κορμοφραγμάτων ώστε να συγκρατηθεί το έδαφος. Στον χρόνο ακολούθησε η λειτουργία του φυτώριου που είχε καεί για φυτάρια ελάτων. Χαρακτήρισαν δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα τη διαδικασία αναδάσωσης της ελάτης, διότι απαιτεί τη δημιουργία προδάσους για να αναπτυχθεί στη σκιά. Διαπίστωσαν ότι η χαλέπιος πεύκη, από υψόμετρο 700 - 800 μέτρων, έχει ανέβει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, γεγονός που το απέδωσαν στην απορρύθμιση του κλίματος, καθώς οι χειμώνες είναι πιο θερμοί.

Μίλησαν για τεράστια αλλαγή που έφερε η φύση στην πανίδα, αφού ο αριθμός των ελαφιών αγγίζει τα 1.000 επειδή το χορτάρι είναι περισσότερο, ενώ επανεμφανίστηκε ο λύκος. Τα ελάφια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτάρια της μαύρης πεύκης (έχουν φυτευτεί 193.000). Για την προστασία των δενδρυλλίων, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλους επιστημονικούς φορείς, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί σωλήνες σε έκταση 30 στρεμμάτων.

Όπως υπογράμμισαν, ένα ποιοτικό στοιχείο μετά την πυρκαγιά ήταν η συμμετοχή των πολιτών όχι μόνο στην αναδάσωση (ύστερα από επιλογή και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία μητρώου απ’ όπου επιλέγονται), αλλά και την περιποίηση των φυτών. Πάνω από 48.000 παιδιά συμμετείχαν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στα μεγάλα προβλήματα κατέταξαν τη ρύπανση από τα σκουπίδια, την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών έναντι των ελαφιών που, παρ' ότι μηρυκαστικά, τα ταΐζουν με καραμέλες, γαριδάκια κ.λπ. Αναφέρθηκαν και στην υποστελέχωση του φορέα (26 εργαζόμενοι), όπως και του Δασαρχείου. Το τελευταίο απασχολεί 25 εργαζόμενους, όταν πριν από την πυρκαγιά ήταν 35, και στα προσεχή δύο με τρία χρόνια θα μειωθούν στους 15 λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Εθελοντές ενημερώνονται για τα φυτώρια που δημιουργήθηκαν για την αναδάσωση του βουνού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL