Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
"Περνάμε απ΄ τον μεσαίωνα της ταφής και των προστίμων στον 21ο αιώνα της ανακύκλωσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Περνάμε απ΄ τον μεσαίωνα της ταφής και των προστίμων στον 21ο αιώνα της ανακύκλωσης"

«Περνάμε από τον μεσαίωνα της ταφής και των προστίμων στον εικοστό πρώτο αιώνα της ανακύκλωσης, της πράσινης οικονομίας, των μηδενικών αποβλήτων, της οικονομίας χωρίς άνθρακα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια του πέμπτου διεθνούς συνεδρίου για τη βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση το προσεχές διάστημα.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φάμελλος, σήμερα το 80% των απορριμμάτων της χώρας θάβεται, ενώ «η Ελλάδα ζει στον μεσαίωνα των προστίμων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, η χώρα έχει τιμωρηθεί με 80εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των ανεξέλεγκτων χωματερών, ενώ δέκα εκατομμύρια έχει χρεωθεί καθώς δεν υφίσταται καμία εγκατάσταση επικίνδυνων αποβλήτων. Για «τεράστιο πεδίο εργασίας, για την διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία πέντε εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ήδη προσφάτως έχουν διασφαλιστεί περί τα 150 εκατομμύρια για τα έργα της Αττικής, 50-70 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα επεξεργασίας της υπόλοιπης Ελλάδας και άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για την επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων. Όπως είπε, στόχος είναι «αντί να πληρώνουμε πρόστιμα, να χρηματοδοτούμε καλές επιδόσεις», προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Επιπλέον στόχος είναι «να μην υπάρχει εισφοροδιαφυγή», καθώς αυτή σήμερα φθάνει το 40%, έτσι ώστε «να πιάνουν τόπο οι πόροι των πολιτών», όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι «να μετράμε τη διαλογή στους δήμους και να συναρτώνται τα τέλη στη βάση του «pay as you throw». «Δεν μπορεί ο πολίτης που ανακυκλώνει, να μην εισπράττει και οικονομικά και περιβαλλοντικά από την ανακύκλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρύτανης του ΕΜΠ επεσήμανε ότι «οι περισσότερες σχολές του ΕΜΠ δίνουν έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο». Όπως είπε, «η ανεύρεση οικονομικότερων και αποδοτικότερων λύσεων αποτελεί βασική ανάγκη», προσθέτοντας ότι «η κυκλική οικονομία όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και νέες θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση είναι κατά προτεραιότητα η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, αλλά και η θέσπιση στόχων προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, από την οποία θα προκύψουν σαφή περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Επιπλέον, στοχεύει στη διασφάλιση ότι πολύτιμα υλικά ανακτώνται μέσω της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα αξιοποιήσιμα υλικά που περιέχονται στα απόβλητα θα διοχετεύονται ξανά στην οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία. Ακόμα στόχο αποτελεί η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων όλων των φορέων που εμπλέκονται στον κύκλο ζωής των αποβλήτων συσκευασιών και άλλων προϊόντων, στην εφαρμογή της αρχής της διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών. Τέλος, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών συμμετοχής της κοινωνικής οικονομίας και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση αποβλήτων, με στόχους κοινωνική συμμετοχή, κοινωνικό έλεγχο και επίτευξη κοινωνικών συναινέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL