Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πράσινες ανάσες χαμηλού κόστους με ενίσχυση του δημόσιου χώρου

Η πρόταση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ για τον επανασχεδιασμό υπαίθριων χώρων στην πλατεία Βάθη

Φοιτητικός διαγωνισμός Αρχιτεκτονικής από WWF και ΕΜΠ

Πρωτότυπες ιδέες για μικρές πολύτιμες ανάσες στον αστικό ιστό, που αναδεικνύουν τον δημόσιο χώρο και μπορούν να μετατραπούν σε πόλο έλξης για τους κατοίκους, έφερε ο φοιτητικός διαγωνισμός Αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε το WWF Ελλάς με τη συνεργασία και την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

Κατατέθηκαν συνολικά 27 προτάσεις από φοιτητές των έξι αρχιτεκτονικών σχολών της χώρας, βραβεύτηκαν τρεις και έπαινο απέσπασαν άλλες επτά. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι φοιτητές της χώρας είναι γεμάτοι με φαντασία και φρέσκιες ιδέες και ότι η δημιουργία ή η ανάπλαση των δημόσιων πράσινων χώρων μπορεί να γίνει με ευρηματικότητα και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχ. Πληθάρας από το WWF Ελλάς κατά την παρουσίαση των βραβευμένων προτάσεων.

Προηγουμένως είχε υπενθυμίσει ότι η σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για ένα αξιοβίωτο περιβάλλον προβλέπει αναλογία 9 τετραγωνικών πρασίνου ανά κάτοικο, όταν στην Αθήνα αναλογούν μόλις 0,96 τ.μ. κατά ΟΟΣΑ ή 2,5 κατά μία άλλη εκδοχή και στη Θεσσαλονίκη 2,14 τ.μ. ανά κάτοικο.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ που προτείνουν τον επανασχεδιασμό ασύμβατων χρήσεων, δύο υπαίθριων χώρων στάθμευσης και του μεταξύ τους πεζόδρομου, συνολικής έκτασης 1.700 τ.μ., κοντά στην πλατεία Βάθη. Ο σχεδιασμός μέσω διαγώνιας χάραξης ενσωματώνει ελαφρές κατασκευές φύτευσης και αναδιαμόρφωσης της υπάρχουσας τοπογραφίας, με στόχο την οπτική βύθιση του χώρου στάθμευσης και την κυριαρχία του πράσινου στοιχείου.

Η δαπάνη υλοποίησης υπολογίζεται σε 37.000 ευρώ με ετήσιο κόστος συντήρησης τα 940 ευρώ. Προτείνεται δε το 50% των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης να παραχωρηθεί για εκμετάλλευση με την ίδια χρήση. Σήμερα ο πεζόδρομος παρκάρεται, ενώ η πληρότητα των γκαράζ ανέρχεται στο 50%.

Το δεύτερο βραβείο, με ονομασία «Green Carpet Park», έχει θέμα του τον σχεδιασμό του ελεύθερου χώρου έκτασης 14 στρεμμάτων, εγκαταλελειμμένου σήμερα, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στη συμβολή δύο συνοικιών, αλλά και κοντά στην εθνική οδό.

Η πρόταση, από φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Πάτρας, κατανέμει τον χώρο σε πέντε ζώνες. Ανά ζώνη προβλέπει διάφορες δραστηριότητες και κατασκευές, από κινηματογράφο έως προσωρινές κατοικίες για φιλοξενία θυμάτων φυσικών καταστροφών και καλλιέργεια λουλουδιών και αρωματικών φυτών, θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες με τη συμμετοχή της γειτονιάς και των σχολείων της. Η εφαρμογή της κοστολογείται σε 150.000 ευρώ.

Το τρίτο βραβείο δόθηκε επίσης στην Πάτρα, με την πρόταση μετατροπής των 177 σκαλιών του Αγίου Νικολάου, που συνδέουν την Άνω Πόλη με το κέντρο της Πάτρας, σε "πράσινη όαση". Μεταξύ άλλων τοποθετεί στα πλατύσκαλα κερκίδες για στάση, περιτριγυρισμένες από δέντρα με θέα θάλασσα και βουνό. Προβλέπει ακόμη σύστημα συλλογής των νερών στην απόληξη κάθε πλατύσκαλου, ενώ ενώνει τις διαδρομές προς τις κατοικίες και τα αδιέξοδα. Με τον τρόπο αυτόν η περιοχή γίνεται προσβάσιμη στους ΑμεΑ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Ν. Μπελαβίλας, παρατήρησε ότι οι πολίτες στα χρόνια της κρίσης υπερασπίστηκαν το αστικό πράσινο και δεν το αντιμετώπισαν ως περιττή πολυτέλεια... Εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, που" θα ακουμπήσει τα μπαλκόνια των παρακείμενων νοσοκομείων", ζητώντας να ανακληθεί.

Στη σπουδαιότητα των μεγάλων χώρων πρασίνου που δημιουργούν δρόμους στον αέρα και τον ήλιο αναφέρθηκε ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Ν. Φιντικάκης. Οι προτάσεις των φοιτητών θα αποσταλούν στις δημοτικές αρχές.

 

Δείτε όλα τα σχόλια