Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Δημόσιο - Ελληνικός Χρυσός / Δημόσιο - Ελληνικός Χρυσός: Στη διαιτησία οι όροι της σύμβασης του 2004
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσιο - Ελληνικός Χρυσός / Δημόσιο - Ελληνικός Χρυσός: Στη διαιτησία οι όροι της σύμβασης του 2004

Την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στη διαδικασία της διαιτησίας για το εάν τηρούνται οι όροι της σύμβασης που υπέγραψε το 2004 το Ελληνικό Δημόσιο με την Ελληνικός Χρυσός στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής δημοσιοποίησε χθες ο πρωθυπουργός. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο κίνημα των κατοίκων της περιοχής, "που υπερασπίζεται μια προοπτική περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε", όπως είπε.

Την προετοιμασία της διαδικασίας είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στη συνέντευξή του στην “Αυγή” της Κυριακής (14 Μαΐου). Υπενθυμίζεται ότι η ραχοκοκαλιά του επενδυτικού σχεδίου κατά τη σύμβαση ήταν η κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής καθαρών μετάλλων (χρυσού και αργύρου) ώστε αυτά να φορολογούνται επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό δεν έχει γίνει, καθώς η προτεινόμενη μέθοδος μεταλλουργίας, αυτή της ακαριαίας τήξης, αποδείχτηκε ανεφάρμοστη για πολλούς λόγους και απορρίφθηκε από το ΥΠΕΝ η σχετική τεχνική μελέτη. Μέχρι σήμερα η εταιρεία εξάγει τα συμπυκνώματα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τα οποία δεν φορολογούνται.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σπουδαία μεταρρύθμιση την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μια εκκρεμότητα σαράντα ετών και πλέον, για την καταγραφή και την οριοθέτηση του δασικού κεφαλαίου της χώρας, την προκήρυξη των μελετών κτηματογράφησης για το υπόλοιπο 67% της χώρας κτηματογράφησης και την προωθούμενη συγχώνευση υποθηκοφυλακείων και της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), αλλά και την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εντός του έτους, μαζί με την αποτύπωση όλων των χωρικών ρυθμίσεων, σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο.

Το 2020, υπογράμμισε, έχοντας δασολόγιο, κτηματολόγιο, χωρικό σχεδιασμό, κωδικοποίηση της νομοθεσίας και απεικόνισή της στον χάρτη, ο κάθε πολίτης, είτε θέλει να εκμεταλλευθεί αγροτική γη, είτε να χτίσει, είτε να επενδύσει, με έναν πολύ απλό τρόπο, μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει και πού, ποιοι είναι οι όροι δόμησης και ποιοι είναι οι κανόνες σε κάθε σημείο του χάρτη της χώρας μας. Όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από πολλά χρόνια, πρόσθεσε, "από αυτούς που θέλουν να λένε ότι μένουν στην Ευρώπη, αλλά μας είχαν πολύ μακριά από την Ευρώπη".

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο σχέδιο παρεμβάσεων "Νέα Αθήνα", το οποίο προβλέπει τη χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού εκτός της καρδιάς του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, όπως είπε, την κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου στην Αλεξάνδρας, τη δημιουργία ταυτόχρονα και φορέα διαχείρισης και τη μεταφορά των στρατοπέδων του υπουργείου Άμυνας, "ώστε να γίνει μητροπολιτικό πάρκο αληθινό, ανοιχτό στους πολίτες και όχι στα χαρτιά και στα λόγια".

Επίσης τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου στην Αλεξάνδρας, από τον Λυκαβηττό έως τις προσφυγικές πολυκατοικίες, οι οποίες θα αναβαθμιστούν. Ακόμη την ανάπλαση του Ελαιώνα στον Βοτανικό, με τη δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού και εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο με στόχο, εκτός των άλλων, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και την επιστροφή και της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για φιλόδοξο σχεδιασμό, "που απαιτεί προσεκτικές θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν μελετημένα και στοχευμένα, ώστε μέσα σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα να έχουν περατωθεί όλες οι προβλεπόμενες θεσμικές ενέργειες και να έχουν περατωθεί με θεσμική ασφάλεια ώστε, μέσα στο 2018, να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι σχετικοί διαγωνισμοί και μέχρι το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη".

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς, ανέφερε ότι θα γίνει στοχευμένη αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής και υποστήριξε ότι το σχέδιο "Νέα Αθήνα" έχει ένα πολύ θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Εξέφρασε την άποψη ότι η κατασκευή ενός γηπέδου μίας πολύ αγαπημένης ομάδας των Αθηναίων πολιτών δεν είναι κάτι ασήμαντο και, αν κάποιοι το θεωρούν τέτοιο, διακατέχονται από τεχνοκρατικό δογματισμό.

Νέοι νόμοι

Από την πλευρά του ο υπουργός Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου, ενώ επίκειται η προκήρυξη των μελετών για το ειδικό χωροταξικό τουρισμού και ένα δεύτερο για τη λατομική δραστηριότητα. Προανήγγειλε ακόμη ότι με νέο νόμο θα αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα λατομεία, καθώς λειτουργούν "με πολύ αναχρονιστικό τρόπο".

Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος περιέγραψε τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί το υπουργείο για να ολοκληρωθούν βασικές υποδομές στο κεφάλαιο “Διαχείριση αποβλήτων υγρών και στερεών” ώστε να μειωθεί η βαριά κληρονομία των χρηματικών προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Ο νέος νόμος, που ενισχύει την ανακύκλωση και δίνει σημαντικό ρόλο στους δήμους και ταυτόχρονα θα εμποδίζει την εισφοροδιαφυγή, θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα. Μέχρι τέλους του έτους, πρόσθεσε, θα έχουν ολοκληρωθεί και κυρωθεί τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης υδάτινων πόρων, τα οποία έπρεπε να έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και έξι χρόνια.

Αναφερόμενος στην ΚΥΑ για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος υπογράμμισε ότι με τις ρυθμίσεις της επιβραβεύει τις πρακτικές εξοικονόμησης τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL