Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μεταβλητό ύψος για τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταβλητό ύψος για τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο

Την προγενέστερη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για καθορισμό μεταβλητού μέγιστου ύψους στα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, τα οποία είχαν εξαιρεθεί με μεθοδεύσεις στο παρελθόν από συνολικότερη προστατευτική ρύθμιση επ’ ωφελεία του αρχαιολογικού χώρου για να χωρέσει, το 2014, θηριώδες εμπορικό κέντρο, υιοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το θέμα της τροποποίησης των ισχυόντων όρων δόμησης και του ύψους των κτηρίων στα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κεντρικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) ύστερα από εισήγηση του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη.

Η προτεινόμενη ρύθμιση εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ και προβλέπει για τα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128, τα οποία εκτείνονται μεταξύ της Λ. Κηφισού και των οδών Αίμωνος, Αντιγόνης και Λένορμαν συντελεστή δόμησης 2,1 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 21 μέτρα επί της Λεωφόρου Κηφισού και 18 μέτρων κατά μήκος της πλευράς των οικοδομικών τετραγώνων προς τον αρχαιολογικό χώρο και της οδού Αντιγόνης.

Η απόφαση (8.7.2016) του τότε υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτά, η οποία στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εκτός από τα μεταβλητά ύψη, προβλέπει διάσπαση των όγκων "προκειμένου να προσεγγίζεται η κλίμακα και ο χαρακτήρας της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής". Επίσης την κατάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης των νέων κτηρίων στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για γνωμοδότηση από το ΚΑΣ.

Όπως είναι γνωστό, τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα αφαιρέθηκαν από Προεδρικό Διάταγμα του 2013 του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μείωνε τον συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος, ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί.

Οι λόγοι αποκαλύφθηκαν αργότερα, όταν έγινε σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου της Αθήνας στις αρχές του 2014, όπου άλλαξαν οι χρήσεις γης. Το οικοδομικό τετράγωνο 124, όπου και το βιομηχανικό κτήριο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, το οποίο κατεδαφίστηκε, άλλαξε χρήση και από Βιοτεχνικό Πάρκο μετατράπηκε σε ΒΙΟ.ΠΑ. προς εξυγίανση για να πάρει και νέες εμπορικές χρήσεις προς δόξαν... του σχεδιασμού.

Ήδη από το 2007 η ανώνυμη εταιρεία Artume A.E. αγόρασε 22 στρέμματα με σκοπό την κατασκευή και τη λειτουργία "Πολυκέντρου πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου". Τουλάχιστον δύο φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε, με την ένδειξη "μη νόμιμο", στο ΥΠΕΚΑ, και νυν ΥΠΕΝ, μεταξύ 2014 και 2016, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης στα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, καθώς προέβλεπαν υψηλό συντελεστή δόμησης 2,4 και ύψη 24 μέτρων.

Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Προαναγγέλλει δε σύνταξη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και Κινητής Περιουσίας (Artume A.E.).

Αυτό θα περιέχει και θα εξειδικεύει "πρωτοβουλίες και τις δράσεις του υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος" και τη "δέσμευση της Artume Α.Ε. για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών".

Κατά πληροφορίες η σχεδιαζόμενη κοινόχρηστη ζώνη πρασίνου θα καλύπτει έκταση περίπου έξι στρεμμάτων, συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων στους όμορους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL