Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τριετής ερευνα του ΑΠΘ / Η κρίση επιβάρυνε (και) την ατμόσφαιρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριετής ερευνα του ΑΠΘ / Η κρίση επιβάρυνε (και) την ατμόσφαιρα

Θεσσαλονίκη: Πολύ χειρότερης ποιότητας είναι ο αέρας που αναπνέουν οι Θεσσαλονικείς μετά το ξέσπασμα της κρίσης και αιτία είναι η στροφή των πολιτών σε φθηνότερα ή κακής ποιότητας καύσιμα για τη θέρμανση των σπιτιών τους, όπως για παράδειγμα στα ξύλα, αλλά και σε σκουπίδια...

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την τριετή έρευνα του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία παρουσιάστηκε στο 6ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, από τους επιστήμονες Χ. Βλαχοκώστα, Λ. Χουρδάκη, Α. Μιχαηλίδου, Κ. Παγώνη και Ν. Μουσιόπουλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζεται εκτίναξη στις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (ΡΜ2.5), κυρίως τους χειμερινούς μήνες, που αρκετές ημέρες ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας. Ως αιτία θεωρείται η μεγάλη στροφή των νοικοκυριών στα καυσόξυλα για τη θέρμανση των σπιτιών, όπως και ότι τα πολύ φτωχά νοικοκυριά καίνε σε τζάκια και σόμπες έπιπλα και σκουπίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων να παρουσιάζει μια σταθερή αυξητική τάση τα χρόνια της κρίσης.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες κατά τις δύο πρώτες ψυχρές περιόδους των μετρήσεων 2012-2013 και 2013-2014 η αλόγιστη καύση ξύλου εκτίναξε τις συγκεντρώσεις PM2.5, ενώ σταθεροποιήθηκε η κατάσταση το 2014 με μικρή βελτίωση το 2015. «Στη μικρή βελτίωση συνέβαλλαν οι πιο ήπιοι χειμώνες και η μείωση της τιμής του πετρελαίου με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης» σχολιάζουν.

Τα στοιχεία της έρευνας πάντως, κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη ως μια από τις πλέον επιβαρυμένες πόλεις της Ευρώπης αναφορικά με τη ρύπανση από μικροσωματίδια και οι επιστήμονες κρούουν τον «κώδωνα» για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην υγεία των κατοίκων, καθώς η χρόνια εισπνοή μικροσωματίδιων ενοχοποιείται για σοβαρά καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Στο πλαίσιο ζητάνε από το κράτος να λάβει μέτρα και να δώσει κίνητρα, ώστε τα νοικοκυριά να στραφούν στη χρήση πιο καθαρής ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL