Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Θανατηφόρα δολώματα στη Νυμφαία Κομοτηνής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανατηφόρα δολώματα στη Νυμφαία Κομοτηνής

Παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων διαπιστώθηκε πρόσφατα από ορειβάτες στη θέση Βρύση Γκαϊφύλλια, στην περιοχή Δραγάτη, κοντά στο καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Κομοτηνής.

Ειδοποιήθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής και αυτός με τη σειρά του κάλεσε τη Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF Ελλάς που εδρεύει στη Δαδιά και διαθέτει εκπαιδευμένο σκύλο. Εντοπίσθηκαν 11 φόλες, μια νεκρή αλεπού και ένα νεκρό κυνηγόσκυλο.

Το WWF Ελλάς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επικινδυνότητα και εξάπλωση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολωμάτων και για την υγεία όσων ζουν στις περιοχές αυτές. Συνιστά γενικότερα την προσοχή των πολιτών και συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, για τον συγκεκριμένο τύπο φόλας τα εξής:

* Εάν εντοπίσετε σε άκρες των δασικών δρόμων χαρτοπετσέτες στηριγμένες με μια πέτρα και τοποθετημένες σε περάσματα θηλαστικών, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας.

* Ειδοποιήστε αμέσως τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τη Θηροφυλακή της περιοχής όπου βρέθηκε η φόλα.

* Δίπλα στις χαρτοπετσέτες που χρησιμεύουν ως σημάδι γι’ αυτούς που παρασκεύασαν τις φόλες υπάρχουν οι άσπρες κυλινδρικές κάψουλες, οι οποίες, εάν μείνουν πολλές ημέρες στο χώμα, χάνουν το λευκό τους χρώμα και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Ο αποχρωματισμός των δολωμάτων δεν σημαίνει ότι χάνουν τη δηλητηριώδη δράση τους.

* Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας. Στην περίπτωση που χρειαστεί να τις περισυλλέξετε για να αποτραπεί η δηλητηρίαση ζώων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια και προσεκτικά να τις τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή μια πλαστική σακούλα που κλείνει ερμητικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL