Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: / Σ. Φάμελλος: Νερό, κοινωνικό αγαθό υπό δημόσιο έλεγχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: / Σ. Φάμελλος: Νερό, κοινωνικό αγαθό υπό δημόσιο έλεγχο

"Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Επιλογή της κυβέρνησης στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι ότι το νερό, ως κοινωνικό αγαθό, παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. Για τον λόγο αυτόν στη χώρα μας θα θωρακίσουμε και συνταγματικά τον δημόσιο έλεγχο του νερού".

Αυτό επισημαίνει στο μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος με αφορμή τον εορτασμό, χθες, της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που η φετινή θεματική της εστιάζει στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Αναφέρει ακόμη ότι το ΥΠΕΝ στοχεύει στην ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της επιστημονικής κοινότητας και της Αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση διαθέσιμων, αλλά και πρόσθετων οικονομικών πόρων, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πλαίσιο, ώστε να επιτευχθεί η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας μας.

Από την πλευρά της η Κ. Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με δήλωσή της σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια αφορμή "για να αναδειχθούν εναλλακτικές μέθοδοι αξιοποίησης των υδάτινων πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής και, πέρα από αναπτυξιακό πόρο, αποτελεί και κοινό αγαθό. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσβαση όλων σε καθαρό πόσιμο νερό και η συνταγματική κατοχύρωσή του ως κοινού αγαθού αποτελούν άμεσες προτεραιότητες".

Ρυπασμένο το ένα τέταρτο των υπόγειων νερών

Στα προβλήματα κακής διαχείρισης των υδάτων αναφέρεται η Κομισιόν, καθώς παρατηρείται υπεράντληση των υπόγειων υδάτων στο 60% των πόλεων, το 25% των υπόγειων υδάτων δεν βρίσκεται σε καλή χημική κατάσταση, ενώ, σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, σχεδόν οι μισές υδάτινες μάζες δεν πληρούν τον στόχο της Ε.Ε. για καλή οικολογική κατάσταση έως το 2015.

Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις από τις χερσαίες πηγές στους ωκεανούς, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση θαλάσσιων απορριμμάτων, προβλήματα ευτροφισμού ή υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων. Προαναγγέλλει δε ότι το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση της Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό και θα καταθέσει πρόταση με στόχο την ενθάρρυνση της επανάχρησης αστικών λυμάτων στη γεωργία και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL