Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Με ηλεκτρονική κλήρωση η απευθείας ανάθεση δημοσίων έργων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ηλεκτρονική κλήρωση η απευθείας ανάθεση δημοσίων έργων

Εφεξής η επιλογή του αναδόχου για απευθείας ανάθεση συμβάσεων έργων, μελετών και υπηρεσιών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα διενεργείται υποχρεωτικά με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση μέσω του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Κληρώσεων (ΚΗΣΚ), το οποίο λειτουργεί από χθες στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η απευθείας ανάθεση προβλέπεται για έργα και μελέτες εκτιμώμενου προϋπολογισμού έως και 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο "η χώρα άφησε πίσω της την παθογένεια και την γκρίζα αντιμετώπιση των δημοσίων έργων με την ψήφιση του Νόμου 4412/2016 τον περασμένο Αύγουστο. Το άρθρο 118 (παρ. 5) ορίζει ότι "οι αναθέτουσες αρχές που θα προσφεύγουν στη διαδικασία της ‘απευθείας ανάθεσης’ δημοσίων συμβάσεων έργων και μελετών θα το πράττουν μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα δημόσιας κλήρωσης και όχι κατά το δοκούν, όπως πολλάκις συνέβαινε στο παρελθόν".

Σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του συστήματος. Έτσι οι αναθέτουσες αρχές εγγράφονται υποχρεωτικά στο σύστημα, όπως και οι υπάλληλοί τους. Ο εγγεγραμμένος χρήστης της αναθέτουσας αρχής καταχωρεί στο σύστημα τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους αναδόχους βάσει των αντίστοιχων κατηγοριών έργου ή μελέτης / παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών που επιθυμεί να αναθέσει.

Η κλήρωση και η επιλογή του προσωρινού αναδόχου γίνεται αυτόματα από τον συγκεκριμένο κατάλογο για τη σύμβαση που συμπεριλαμβάνει τους προς κλήρωση ενδιαφερόμενους και παράγει αυτόματα ηλεκτρονικό έγγραφο αποτελεσμάτων κλήρωσης.

Στον δικτυακό τόπο του ΚΗΣΚ www.kisk.ggde.gr θα δημοσιεύονται τα στοιχεία των συμβάσεων και θα είναι διαθέσιμο το ισχύον ηλεκτρονικό έγγραφο των αποτελεσμάτων κλήρωσης. Επίσης θα αναρτώνται στοιχεία συμβάσεων των οποίων επίκειται διενέργεια κλήρωσης όπου θα αναγράφονται και η ημερομηνία και ώρα της κλήρωσης, όπως επίσης και τα εγχειρίδια και οδηγίες χρήσης του ΚΗΣΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL