Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Greenpeace: "Να απαγορευτούν τα πλαστικά μίας χρήσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Greenpeace: "Να απαγορευτούν τα πλαστικά μίας χρήσης"

Η Greenpeace καλεί τους Ευρωπαίους υπουργούς να υποστηρίξουν την απαγόρευση πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης και να διασφαλίσουν ότι τα κίνητρα για τη μείωση των απορριμμάτων και η Διευρυμένη Ευθύνη των Παραγωγών θα δώσουν έμφαση στη μείωση της παραγωγής πλαστικού και όχι αποκλειστικά στην αύξηση της ανακύκλωσης. Η Ευρώπη, αναφέρει η οργάνωση, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικού στον κόσμο, με τις πλαστικές συσκευασίες να αποτελούν το 39,5% της ευρωπαϊκής παραγωγής πλαστικού, 10% παραπάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2014 ανακυκλώθηκε μόλις το 29,7% των πλαστικών απορριμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό για τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών το 2013, περίπου 200.000 τόνοι, είναι λίγο πάνω από το 5%). Το υπόλοιπο κατέληξε στις χωματερές ή αποτεφρώθηκε.

Η οργάνωση παρατηρεί ότι το σύστημα δεν είναι βιώσιμο αφού δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του και ο ρυθμός ανακύκλωσης πλαστικών απορριμάτων είναι ανεπαρκέστατος, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να καταλήγουν στο περιβάλλον, προκαλώντας ανησυχητικές επιπτώσεις στα χερσαία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η Greenpeace διατυπώνει την πρότασή της τώρα, διότι εντός του έτους, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυκλική Οικονομία, θα αναθεωρηθούν τρεις Οδηγίες (για τα απόβλητα, τα απορρίμματα συσκευασίας και την υγειονομική ταφή απορριμμάτων) που ρυθμίζουν τη διαχείριση των πλαστικών απορριμάτων. Μέσα στο 2017 αναμένεται επίσης να κατατεθεί και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL