Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δασικοί χάρτες / Δασικοί χάρτες: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά ενάμιση μήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δασικοί χάρτες / Δασικοί χάρτες: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά ενάμιση μήνα

Την παράταση κατά 45 ημέρες των προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Έτσι η προθεσμία, από 60 ημέρες, επεκτείνεται στις 105 ημέρες, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού προβλέπονται άλλες 20 ημέρες.

Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων συνήθως ξεκινάει 10 με 15 ημέρες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και καθορίζεται επακριβώς από τις αποφάσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Δασών. Παραδείγματος χάρη, στις πρώτες αναρτήσεις που ξεκίνησαν στις 13 Ιανουαρίου, όπου περιλαμβανόταν και ο Νομός Μεσσηνίας, η ημερομηνία έναρξης υποβολής αντιρρήσεων ήταν η 23η Ιανουαρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 23η Μαρτίου.

Στην τελευταία ανάρτηση με την οποία έκλεισε το πρώτο κύμα αναρτήσεων των 34 περιοχών της επικράτειας, αυτή της περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στις 17 Φεβρουαρίου, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων "τρέχει" από τις 28 Φεβρουαρίου και έληγε στις 28 Απριλίου.

Η χθεσινή τροπολογία περιέχει και άλλες ρυθμίσεις που βελτιώνουν και καλύπτουν κενά στη διαδικασία ανάρτησης, αλλά και επί του περιεχομένου του δασικού χάρτη. Εφεξής σε εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας υποχρεωτικά θα αποτυπώνονται οι αγροτικές εκτάσεις που προήλθαν από αναδασμό. Οι σχετικές προδιαγραφές και οι διαδικασίες θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Αποσαφηνίζεται περαιτέρω η διαδικασία εξαίρεσης από την κύρωση των δασικών χαρτών των εκτάσεων που ήταν πάντα αγροτικές τόσο στις αεροφωτογραφίες του 1945 όσο και στις πρόσφατες και κατά την πρόσφατη ανάρτηση εμφανίστηκαν αναδασωτέες.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση: "Κατά την άμεση κήρυξη αναδάσωσης, συνήθως σε περιπτώσεις μεγαπυρκαγιών, η διοίκηση περιέλαβε μέσα σε ευρύτερα περιγράμματα που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις ως αναδασωτέες και εκτάσεις που ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα".

Επίσης προβλέπεται η εξαίρεση και για τις εκτάσεις που με τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις δεν χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις. Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται και επί των αντιρρήσεων για τον δασικό εν γένει η μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυγμένες ως αναδασωτέες.

Σε περίπτωση εξαίρεσης των παραπάνω εκτάσεων από τον δασικό χάρτη, η απόφαση αποστέλλεται στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας "σχετικά με τη διαδικασία ανάκλησης η τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας".

Ακόμη καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Αντικαθίσταται από αντίγραφο του κυρωμένου δασικού χάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL