Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σπάνιος χρυσαετός εντοπίστηκε νεκρός στις Πρέσπες

ΑΜΠΕ

Το εν λόγω πτηνό βρέθηκε νεκρό πλάι σε δηλητηριασμένο από φόλα σκύλο. Σημειώνεται ότι ο Χρυσαετός είναι ένα εμβληματικό αρπακτικό, σπάνιο προστατευόμενο είδος, με ιδιαίτερη σημασία για την Πρέσπα αφού μόλις 1-2 ζευγάρια έχουν καταγραφεί στην περιοχή

Σπάνιος χρυσαετός, που αποτελεί προστατευόμενο είδος, βρέθηκε νεκρός δίπλα στο κουφάρι ενός σκύλου ο οποίος είχε δηλητηριαστεί με φόλα.

Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε σημείο που υπέδειξε κτηνοτρόφος της περιοχής. Βάσει των ενδείξεων, ως επικρατέστερη αιτία θανάτου είναι ο χρυσαετός να δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με τον νεκρό σκύλο, ο οποίος είχε πέσει και ο ίδιος θύμα δηλητηρίασης από φόλα.

Σημειώνεται ότι ο Χρυσαετός είναι ένα εμβληματικό αρπακτικό της χώρας, σπάνιο προστατευόμενο είδος, με ιδιαίτερη σημασία για την Πρέσπα αφού μόλις 1-2 ζευγάρια έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η άγνοια και η αδιαφορία από την ασυλλόγιστη απόθεση στην ύπαιθρο, κουφαριών νεκρών ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα.

«Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την άγρια ζωή, όσο και για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρεται σχετικά.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλουν για άλλη μία φορά την πρακτική της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, επισημαίνουν την επικινδυνότητά της και καλούν τους κατοίκους της περιοχής, σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά ζώα εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Φορέα Διαχείρισης, Δασαρχείο, αστυνομία).

Δείτε όλα τα σχόλια