Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.7°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.5°C20.7°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.0°C18.2°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.3°C16.3°C
0 BF 60%
Κατάθεση τροπολογίας για διορθώσεις προβλημάτων στους δασικούς χάρτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάθεση τροπολογίας για διορθώσεις προβλημάτων στους δασικούς χάρτες

Με νομοθετικές ρυθμίσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινάει παρεμβάσεις προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση -πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους- των δασικών χαρτών σε 34 περιοχές της επικράτειας, που αντιστοιχούν στο 36% της έκτασης της χώρας και καλύπτουν 47,11 εκατ. στρέμματα.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος στην ομιλία του χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα "Δασικοί χάρτες: Προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους", με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα θα δοθεί μικρή παράταση στις προθεσμίες ανάρτησης - υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα είναι διάρκειας έως τεσσάρων εβδομάδων.

Ως γνωστόν, οι αναρτήσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είναι 60 ημέρες, στις οποίες προστίθενται άλλες 20 για τους κατοίκους εξωτερικού. Στην ίδια τροπολογία θα περιλαμβάνεται και η άρση της αναδάσωσης σε περιοχές που ήταν πάντα αγροτικές και κηρύχθηκαν αναδασωτέες μετά τις πυρκαγιές του 2007, κυρίως στη Μεσσηνία, την Ηλεία και την Αχαΐα, σε συνέχεια Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα. Επίσης, θα διορθωθεί ακόμη μία παράλειψη, καθώς θα καθίσταται υποχρεωτική η αποτύπωση των ορίων των αναδασμών στους δασικούς χάρτες. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι επίκειται έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επίλυση των λεγόμενων πρόδηλων σφαλμάτων, π.χ. για τις εκτάσεις που στον χάρτη αποτυπώνονται ως δάσος, ενώ είναι καλλιέργειες, όπως ελαιώνες, αλλά και για την αποτύπωση πράξεων της διοίκησης σε ισχύ που οδήγησαν σε νόμιμη αλλαγή χρήσης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δρομολογείται ρύθμιση η οποία για τις εκτάσεις που συνδέονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις να γίνει αναφορά σε κυρωμένους χάρτες και όχι στους αναρτημένους, όπως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Όσο για τις δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παρανόμως για αγροτική καλλιέργεια και νόμος του 2014 προέβλεπε, εφόσον εκχερσώθηκαν προ του 1975, να μπορούν να εξαγοραστούν και να αποκτηθεί τίτλος ιδιοκτησίας με το ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας ή να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης πάντα για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν έως το 2007, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η εξαγορά να γίνει σε 100 δόσεις. Για την αλλαγή χρήσης σημείωσε ότι δεν θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας και έγκριση αυτής από το δασαρχείο, καθώς η αγροτική χρήση μπορεί να αποδεικνύεται από τον ΟΣΔΕ (το σύστημα υποβολής δηλώσεων για επιδοτήσεις). Γι' αυτές τις εκτάσεις εξετάζεται να επιτραπεί η λειτουργία αποθηκών κ.λπ.

Ο διευθυντής Δασικών Χαρτών της Εταιρείας του Κτηματολογίου Μ. Βογιατζής ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχει κατατεθεί μικρός αριθμός αντιρρήσεων. Π.χ. στη Μεσσηνία αυτές αφορούν 2.926 στρέμματα. Ανακοίνωσε δε ότι τον Φεβρουάριο οι ημερήσιες επισκέψεις στην ειδική εφαρμογή της Εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ), μέσω της οποίας κατατίθενται οι αντιρρήσεις και πληρώνεται το τέλος, έφτασαν τις 30.000. Και αφού η συζήτηση αφορούσε τα προβλήματα που φέρνει στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός έσπευσε να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου, αλλά και του 117 (116 είπε), που απαγορεύει την αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL