Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Αλώβητη η απόφαση για επιστροφή 15,34 εκατ. ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός στο Ελληνικό Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλώβητη η απόφαση για επιστροφή 15,34 εκατ. ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός στο Ελληνικό Δημόσιο

Ως είχε στο βασικό σκεπτικό της, για επιστροφή 15,34 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., παραμένει η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 9ης Δεκεμβρίου του 2015, ύστερα από τη χθεσινή απόρριψη από το ίδιο δικαστήριο της αναίρεσης που είχε ασκήσει η εταιρεία στις αρχές του περασμένου έτους.

Όπως είναι γνωστό, το δικαστήριο είχε απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης, πανομοιότυπου περιεχομένου, του Δημοσίου και της εταιρείας (είχαν κατατεθεί την άνοιξη του 2011) κατά προηγούμενης απόφασης της Κομισιόν (τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς), η οποία εντόπισε παράνομη κρατική ενίσχυση, καθώς οι εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική πουλήθηκαν έναντι 11 εκατ. ευρώ, τιμή χαμηλότερη της αξίας τους, ενώ χαρίστηκαν οι φόροι μεταβίβασης για τις εγκαταστάσεις, αλλά και για τη γη.

Ο λογαριασμός της παράνομης ενίσχυσης προσδιορίστηκε στα 15,34 εκατ. ευρώ συν τους τόκους, οι οποίοι μετράνε από τις αρχές του 2004, οπότε κυρώθηκε με νόμο η σχετική σύμβαση. Τα χρήματα αυτά έχουν επιστραφεί από την Ελληνικός Χρυσός, αλλά συνέχισε να τα διεκδικεί αφού στους λόγους αναίρεσης προέβαλε: εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των μεταλλείων, εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των γηπέδων και εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του προνομίου που απορρέει για την Ελληνικός Χρυσός από την απαλλαγή καταβολής φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι στις εγκαταστάσεις της Κασσάνδρας περιλαμβάνονται: τα μεταλλεία Στρατωνίου, Σκουριών και Ολυμπιάδας, καθώς και τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, γη, το απόθεμα μεταλλευμάτων και τα πάγια στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός εξόρυξης - επεξεργασίας, κατοικίες εργαζομένων και βιομηχανικά κτήρια).

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του δικαστηρίου, απορρίπτονται και οι τρεις λόγοι αναίρεσης "εκτός από την αιτίαση της Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο του πρώτου λόγου αναίρεσης ότι το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. δεν προέβη σε απάντηση σχετικά με την ενίσχυση για την οποία είχε εκπονηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης. "Η εν λόγω έκθεση αφορά την αξία των μεταλλείων και τη χρησιμοποίησε η Κομισιόν προκειμένου να εκτιμήσει την αξία των πωληθέντων περιουσιακών στοιχείων στην Ελληνικός Χρυσός".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην προηγούμενη απόφασή του το δικαστήριο "έλαβε υπόψη λανθασμένες πληροφορίες, που περιλαμβάνονταν σε έκθεση πραγματογνωμοσύνης όσον αφορά τα Μεταλλεία της Στρατώνης και της Ολυμπιάδας".

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, στη χθεσινή του απόφαση, το Δικαστήριο διαπιστώνει προκαταρκτικά, κατά την πάγια νομολογία στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, πως ο έλεγχος που μπορεί να ασκηθεί από αυτό σε οικονομικές εκτιμήσεις είναι αναγκαστικά περιορισμένος και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL