Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Διαφωνία Greenpeace για τις χρήσεις γης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφωνία Greenpeace για τις χρήσεις γης

Την πρόσβαση πολιτών, αγροτών, συνεταιρισμών και κοινοτήτων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θεωρεί η Greenpeace ότι εμποδίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως υποστηρίζει, αποκλείει την εγκατάσταση ΑΠΕ από σειρά χρήσεων γης (μεταξύ αυτών οι περιοχές αμιγούς ή γενικής κατοικίας, πολεοδομικών κέντρων, αγροτικής χρήσης κ.ά.).

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για οριζόντια και ισοπεδωτική απαγόρευση που αντίκειται όχι μόνο σε υφιστάμενες ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και στον διεθνή και εθνικό στόχο της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στον αστικό ιστό και γενικότερα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Επισημαίνει δε ότι σε πολλές περιπτώσεις ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή, ενώ απαγορεύεται η εγκατάσταση ΑΠΕ σε περιοχές με αγροτική χρήση. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν σε αγροτική γη μονάδες βιομάζας - βιαερίου για τις οποίες η εγγύτητα στην πρώτη ύλη αποτελεί όρο βιωσιμότητας της επένδυσης.

Η Greenpeace θεωρεί ότι με το σχέδιο Π.Δ. μπαίνουν φραγμοί στη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ από συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και στη δυνατότητα εγκατάστασης σε περιοχές κοινωφελών λειτουργιών από ΟΤΑ για εξυπηρέτηση δημοτικών χρήσεων ή και κοινωνικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Ακόμη αναφέρει ότι "το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επεκτείνει την απαγόρευση του Ν. 4015/2011 (απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας) σε όλες τις περιοχές με αγροτική χρήση, την ώρα που η σημερινή έκταση που καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα επί εδάφους καλύπτουν το 0,1% της συνολικής γεωργικής έκτασης της χώρας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL