Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Δεν προστατεύεται ούτε το μισό του φυσικού πλούτου της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν προστατεύεται ούτε το μισό του φυσικού πλούτου της Ευρώπης

Πάνω από το μισό των φυσικών περιοχών της Ευρώπης προστατεύεται μόνο στα χαρτιά εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων και των παραβιάσεων εκ μέρους των κρατών - μελών, σύμφωνα με νέα έκθεση του WWF. Κατά την έκθεση, η Ελλάδα δεν ανήκει στα φωτεινά παραδείγματα, αφού είναι ακόμη θεμελιώδεις οι ελλείψεις της στην εφαρμογή των Οδηγιών για τα άγρια πτηνά και τους οικοτόπους.

Η έκθεση του WWF υπό τον τίτλο «Αποτελεσματική προστασία της φύσης: Πώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν θα μείνει στα χαρτιά» παρουσιάζει προτάσεις για την επίτευξη πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής των Οδηγιών που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της διατήρησης της φύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, μέσα από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις περιοχών που προστατεύονται γίνεται σαφές ότι η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες και ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το WWF καλεί τα κράτη - μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθούν στις εξής τέσσερις προτεραιότητες:

* Ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού θαλάσσιων περιοχών ως περιοχών Natura 2000.

* Αύξηση των επενδύσεων στο Δίκτυο Natura 2000.

* Ανάπτυξη μέτρων προστασίας και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές μέσα από την εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων.

* Βελτίωση επιβολής της νομοθεσίας σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση αναδεικνύει πώς νομικά παραθυράκια, ανεπαρκείς εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα και δραστηριότητες και ανύπαρκτα ή ακατάλληλα σχέδια διαχείρισης επιτρέπουν ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν μοναδικές περιοχές της Ευρώπης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο υγρότοπος της Ντονιάνα (Ισπανία), το εθνικό πάρκο Πιρίν (Βουλγαρία), τα όρη Ταρκού (Ρουμανία) και οι παραλίες ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα στη χώρα μας.

Επ’ αυτού, η έκθεση επισημαίνει ότι ναι μεν αυξάνονται οι φωλιές ωοτοκίας, αποκαλύπτονται όμως και οι συστημικές ελλείψεις της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας 92/43 περί οικοτόπων, κάτι που αποδεικνύεται από το πλήθος των παραπομπών στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL