Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Προστασία του απειλούμενου Ασπροπάρη από πιθανή ηλεκτροπληξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προστασία του απειλούμενου Ασπροπάρη από πιθανή ηλεκτροπληξία

Τον μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, τον Ασπροπάρη, αποφάσισαν από κοινού να προστατεύσουν η Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), θυγατρική της ΔΕΗ, "αποκρούοντας" την απειλή ηλεκτροπληξίας του είδους στους στύλους μέσης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, τοποθέτησαν μονωτικά καλύμματα σε 67 στύλους μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου και στα ανατολικά Μετέωρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, ο Ασπροπάρης απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, καθώς απομένουν μόλις πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα, ενώ μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εξαφανιστεί ο μισός πληθυσμός του στην Ευρώπη.

Η Ορνιθολογική και το WWF Ελλάς συμμετέχουν γι’ αυτό τον λόγο στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «H επιστροφή του Ασπροπάρη», με στόχο να αποτρέψουν την εξαφάνιση του ξεχωριστού αυτού είδους και να αντιμετωπίσουν τις απειλές του. Εκτός από τα δηλητηριασμένα δολώματα, στις σημαντικότερες απειλές κατατάσσεται η πιθανή ηλεκτροπληξία.

Το έργο υλοποιήθηκε σε δύο διαδοχικές φάσεις, που περιελάμβαναν αρχικά τη χαρτογράφηση και την καταγραφή όλων των στύλων μέσης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκονται σε ακτίνα 5 χλμ. γύρω από ενεργές φωλιές Ασπροπάρη στην Ελλάδα και καταγράφηκαν συνολικά 2.425 στύλοι κοντά σε φωλιές. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μονωτικά καλύμματα σε επιλεγμένες κολώνες, 51 τον αριθμό, στο Εθνικό Πάρκο κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, καθώς και σε 16 στύλους στην Καλαμπάκα, περιφερειακά μιας φωλιάς στα ανατολικά Μετέωρα (περιοχή Τζέρτζη).

Όπως επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις, το έργο ολοκληρώθηκε με πλήρη υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ τόσο σε επίπεδο επιλογής των κατάλληλων μονωτικών καλυμμάτων όσο και σε επίπεδο ευρύτερης υλοποίησης του έργου με τη συμβολή των τοπικών τεχνικών υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης και Τρικάλων - Καλαμπάκας, "που έφεραν εις πέρας το έργο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL