Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Στη Βουλή η Συμφωνία για την προστασία του πάρκου Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βουλή η Συμφωνία για την προστασία του πάρκου Πρεσπών

Προς ψήφιση στη Βουλή κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νομοσχέδιο για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων και αφορά την Ελλάδα, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υγρότοποι των Πρεσπών συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λίγες περιοχές της Ευρώπης που συνδυάζουν μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής, σε περιορισμένη έκταση. Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2000 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Με την υπό κύρωση Συμφωνία επιδιώκεται να προωθηθούν κοινές δράσεις για τη διατήρηση και προστασία των μοναδικών οικολογικών αξιών της περιοχής, την παρεμπόδιση και ανατροπή των αιτιών της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων, τη διερεύνηση των κατάλληλων διαχειριστικών μεθόδων για την αειφόρο χρήση των υδάτων των λιμνών, με στόχο να γίνει και να παραμείνει το Πάρκο πρότυπο του είδους του, καθώς και σημείο αναφοράς της ειρηνικής συνεργασίας των τριών χωρών. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ενισχύει παράλληλα τις δυνατότητες εξασφάλισης οικονομικής υποστήριξης, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Για ένα σημαντικό και συμβολικό βήμα έκανε λόγο ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Για τους πολυάριθμους υγροτόπους στη χώρα, είπε πως “συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και διαδραματίζουν καίριο ρόλο ενάντια στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή”. Τόνισε ακόμη ότι “έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και οριοθέτηση όλων των υγροτόπων της χώρας, καθώς επίσης και η απένταξη των επτά υγροτόπων διεθνούς σημασίας, από τη λίστα Montreux”.

Παράλληλα, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι προχωρούν “πρωτοβουλίες σε νομοθετικό, αλλά και σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί πολύτιμο απόθεμα και αναπτυξιακό πόρο της χώρας μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL