Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ραδιενεργά απόβλητα μαζί με σύμμικτα στον ΧΥΤΑ Φυλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραδιενεργά απόβλητα μαζί με σύμμικτα στον ΧΥΤΑ Φυλής

Δύο τελικά ήταν τα επικίνδυνα φορτία σύμμεικτων αποβλήτων, εμπλουτισμένα με ραδιενεργά στοιχεία, που εντόπισε το ειδικό σύστημα μέτρησης στην πύλη του ΧΥΤΑ Φυλής την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σε απορριμματοφόρο του Δήμου Μεταμόρφωσης ανιχνεύτηκε ραδιοϊσότοπο σε ποσότητα σχεδόν τετραπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου, τα 5 μικροβέρτ ανά ώρα. Το φορτίο απομονώθηκε και χθες η επανεξέταση έδειξε ότι οι τιμές μειώθηκαν μεν αλλά μετρήθηκαν στα 8 μικροβέρτ, οπότε θα ξαναμετρηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο φορτίο του Δήμου Λαυρεωτικής, πάλι την Παρασκευή, ανιχνεύθηκε ιώδιο διπλάσιο του ορίου. Αυτό επεστράφη και, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Κυριακή, εντοπίστηκε σε παράνομο χώρο μαζί με απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων στον ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Επιτόπου έσπευσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η Αστυνομία Περιβάλλοντος, η Πυροσβεστική και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Ξεκίνησε δε η διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας εις βάρος του αρμόδιου αντιδημάρχου για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνέχισαν και χθες τις αυτοψίες, ενώ τα επικίνδυνα απόβλητα "παραμένουν εντός του περιφραγμένου χώρου και, επειδή ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι 8 ημέρες, θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε μία βδομάδα" αναφέρει το ΥΠΕΝ. Ο ΕΔΣΝΑ, από την πλευρά του, λέει ότι "προβλέπεται επανεξέταση του φορτίου σε δύο βδομάδες". Εικάζεται ότι η "πηγή" του ιωδίου συνδέεται με ασθενή ή με απόβλητα εργαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL