Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Mειώσεις στα τέλη αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Mειώσεις στα τέλη αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και στη συνέχεια η κύρωσή τους αποτελεί βασικό και μακρόπνοο έργο υποδομής, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και με θετικές συνέπειες για την εθνική οικονομία  επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του στην Πάτρα με εργαζόμενους της Δασικής Υπηρεσίας.

Η κύρωση των δασικών χαρτών καθώς με αυτούς οριοθετούνται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις , συμπλήρωσε ,  διευκολύνει τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και την αξιοπιστία των εγγραφών του  Κτηματολογίου ενω καταργεί  τη γραφειοκρατία με την εισαγωγή αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών  εγκαθιδρύοντας κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.

Οπως είναι γνωστό από τις 13 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια, πρόγραμμμα αναρτήσεων δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες  για 33 περιοχές της επικράτειας, το οποίο ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Οι δασικοί χάρτες αναρτώνται για δύο μήνες προς υποβολή αντιρρήσεων επι του περιεχομένου τους με την καταβολή τέλους που ξεκινάει από 20 ε για έκταση εως 100 τ.μ και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 Ε για εκτάσεις ανω των 300 στρεμμάτων . Οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν στη διάθεσή τους άλλες 20 ημέρες.  

Ο Γ. Σταθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος αντίρρησης  για εκτάσεις  μεταξύ  1 - 5 στρεμμάτων  που σήμερα είναι 135 ευρώ και  εκτάσεων εμβαδού  5 - 20 στρεμμάτων που το τελος αντίρρησης έχει καθορισθεί στα  450 ευρώ. Σημείωσε ότι τα τέλη αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10% συγκριτικά με ότι ίσχυε στο παρελθόν  και υπενθύμισε πως απαλλάσσονται του τέλους οι ενδιαφερόμενοι  των περιοχών  που έχουν διανεμηθεί σε εποικισμό, όσοι  έχουν στα χέρια τους  τελεσίδικη απόφαση χαρακτηρισμού που δεν αποτυπώθηκε στον χάρτη ή για εκείνες που έχει  ήδη υποβληθεί αντίρρηση με την προϊσχύουσα διαδικασία αλλά και για τις περιοχές που "εντάχθηκαν" στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων σε αυτούς.

Ειδικότερα το κόστος  υποβολής αντίρρησης  οπως ορίζεται σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ως εξής:

• Για έκταση έως και 100 τ.μ. 20 ευρώ.
• Για έκταση έως και 1.000 τ.μ. 45 ευρώ.
• Για έκταση 1 - 5 στρεμμάτων 135 ευρώ.
• Για έκταση 5 - 20 στρεμμάτων 450 ευρώ.
• Για έκταση 20 - 100 στρεμμάτων 900 ευρώ.
• Για έκταση 100 - 300 στρεμμάτων 1.800 ευρώ.
• Για έκταση άνω των 300 στρεμμάτων 3.600 ευρώ.

  Ο Υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ακόμη ότι δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων ενω δεν απέκλεισε σε περίπτωση λαθών να επιστραφούν χρήματα που καταβλήθηκαν για την υποβολή αντιρρήσεων.

Σήμερα αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σε Αθήνα, Αργολίδα, Αχαΐα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ροδόπη και Φλώρινα. Ακολουθούν στις  3 Φεβρουαρίου περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων  Αρκαδίας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Σάμου και Χίου. Το πρώτο κύμα αναρτήσεων δασικών χαρτών ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου για περιοχές της Αττικής,  Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ξάνθης και Χαλκιδικής.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL