Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ. Φάμελλος: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της λειτουργίας των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Αναφερόμενος στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων επισήμανε ότι στόχος του είναι το 74% των απορριμμάτων να οδηγείται σε ανάκτηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση αντί της ταφής τους, σε ποσοστό 80% που ισχύει σήμερα.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) μέσω της περαιτέρω αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων τους προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος στην παρέμβασή του, χθες, σε συνέδριο με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων: Η επόμενη μέρα».

Ο Σ. Φάμελλος κάλεσε τους αιρετούς σε εφαρμογή του Ν. 4429, να ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, "καθώς διακυβεύονται ευαίσθητα στοιχεία λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και ενισχύεται η επάρκεια και η τεχνογνωσία των φορέων".

Αναφερόμενος στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων επισήμανε ότι στόχος του είναι το 74% των απορριμμάτων να οδηγείται σε ανάκτηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση αντί της ταφής τους, σε ποσοστό 80% που ισχύει σήμερα. Και συμπλήρωσε: “Ο νέος σχεδιασμός θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της χώρας στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και των παραγωγών και όχι των λίγων εργολάβων και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, διαχωρισμό του οργανικού με δίκτυο υποδομών σε όλη τη χώρα και υπερδιπλασιασμό της απόδοσης της ανακύκλωσης σε όλους τους ΟΤΑ».

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια