Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Προς νέο θεσμικό πλαίσιο για μόνιμο σύστημα διοίκησης - διαχείρισης του φυσικού πλούτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς νέο θεσμικό πλαίσιο για μόνιμο σύστημα διοίκησης - διαχείρισης του φυσικού πλούτου

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, των εργαζομένων σε αυτούς, της επιτροπής Φύση 2000, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνάντηση για το Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου.

Αντικείμενό της θα είναι η επεξεργασία νέου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της φύσης, με επίκεντρο τη δομή και τη θέσπιση μόνιμου συστήματος διοίκησης και διαχείρισης του συνόλου των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Με αφορμή και το άρθρο στο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό που παρατείνει τη λειτουργία των 28 φορέων διαχείρισης για έναν χρόνο ακόμη και ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτούς με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, το ΥΠΕΝ, σε ανακοίνωσή του, καθιστά σαφές ότι αποτελεί πολιτική επιλογή η στήριξη και η αξιοποίηση του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης. Προς τούτο, διαβεβαιώνει ότι θα εισάγει θεσμικά εργαλεία για τη χρηματοδότησή τους, τη στελέχωση με θέσεις αορίστου χρόνου και προκηρύξεις ΑΣΕΠ και την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση με παραμετροποιημένους δείκτες.

Ακόμη αναφέρει ότι στον διάλογο για "την οικονομική βιωσιμότητα των φορέων οι άξονες χρηματοδότησης θα περιλαμβάνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταγωνιστικά προγράμματα (εθνικά και ευρωπαϊκά), υπηρεσίες και αναπτυξιακές δράσεις με ανταποδοτικό αντίτιμο και έσοδα από αξιοποίηση δημοσίων αγαθών και πόρων".

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του συστήματος διοίκησης - διαχείρισης, σημειώνει ότι θα "ικανοποιεί μια ενιαία στρατηγική που θα υποστηρίζεται με έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτό της ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), των Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ.) και των Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές προστασίας της φύσης της χώρας".

Όπως είναι γνωστό, επί σειρά ετών και έως τα τέλη του 2015 η χρηματοδότηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών διασφαλίζονταν μόνο από κοινοτικά κονδύλια, κυρίως από τα επιχειρησιακά προγράμματα περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η Ι. Χριστοπούλου, εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην επιτροπή Φύση 2000 (το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο για την προστασία της βιοποικιλότητας) και αναπληρώτρια πρόεδρος, εκφράζει την ανακούφισή της για το περιεχόμενο του άρθρου 16 στο νομοσχέδιο του χωρικού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι αυτό δεν αρκεί, καθώς απαιτείται στο μεταβατικό διάστημα να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αρχιτεκτονική του συστήματος διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών και κυρίως να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL