Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Αδιατάρακτη η ραχοκοκαλιά της προστατευτικής κοινοτικής νομοθεσίας για τη φύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδιατάρακτη η ραχοκοκαλιά της προστατευτικής κοινοτικής νομοθεσίας για τη φύση

Τέλος στην αβεβαιότητα δύο ετών ως προς τη διατήρηση δύο Κοινοτικών Οδηγιών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Κοινοτικού Δικαίου για την προστασία της φύσης έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και το Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη. Πρόκειται για την Οδηγία 2009/147 για την προστασία των άγριων πτηνών και την 92/43 περί οικοτόπων που πριν από δύο χρόνια ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ είχε ζητήσει την αναθεώρησή τους. Προχθές συμφωνήθηκε, πέρα από τη διατήρηση των δύο Οδηγιών, να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις υποδέχονται την απόφαση αυτή με ανακούφιση, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή των προβλέψεων της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που υποβαθμίζουν τη φύση. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη περιμένουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα θα παρουσιάσει τις προτάσεις του με σειρά δράσεων που θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τον στόχο της Ε.Ε. για περιορισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2020.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF Ελλάς καλούν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη και ορθή εφαρμογή των Οδηγιών για τη φύση στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι "πρώτο βήμα πρέπει να είναι η διασφάλιση του μέλλοντος των φορέων διαχείρισης που έχουν στην αρμοδιότητά τους περίπου το ένα τέταρτο των περιοχών Natura 2000 και των οποίων η συνέχεια της λειτουργίας δεν έχει διασφαλιστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στη συνέχεια απαιτείται άμεση και ώριμη συζήτηση για την κατάρτιση ενός λειτουργικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών στη χώρα, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμη, απαιτείται η εφαρμογή των προβλέψεων της νομοθεσίας που ενσωματώνει τις δύο Οδηγίες και επιτρέπει στην Ελλάδα να διασφαλίσει το φυσικό της περιβάλλον".

Υπενθυμίζουν πως οι εν λόγω Οδηγίες είναι απαραίτητες για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη, καθώς διασφαλίζουν περισσότερα από 1.400 απειλούμενα είδη, ενώ προστατεύουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα φυσικών εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουν ότι στο διάστημα των δύο ετών τις υπερασπίστηκαν πάνω από 520.000 πολίτες μέσω της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ΝatureAlert, επιστήμονες, επιχειρήσεις, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυβερνήσεις πολλών κρατών - μελών. Ως γνωστόν, ανάμεσά τους ήταν και η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL